Feed cost optimization for fattening cattle in Guanacaste, Costa Rica.

Main Article Content

David Barboza Navarro
https://orcid.org/0000-0002-5444-3814
Johanna Solórzano Thompson
Ana Patricia Vásquez Soto
Javier Paniagua Molina

Abstract

Bovine meat is an important source of animal protein in Costa Rican households whose production chain faces the challenge of efficiently using scarce resources through the continuous improvement of their production processes and, at the same time, offering the quality that the market demands, without hurting your profitability. The objective of this research is to establish a mathematical model that allows minimizing the cost of feeding for the fattening of cattle from a diet based on forages, by-products and other supplements, in a farm located in Cañas, Guanacaste, Costa Rica. The linear programming method was used subject to restrictions according to cost and availability of different foods in the area. This made it possible to obtain different combinations of food inputs at the minimum cost, which guarantee to reach the nutritional levels required to achieve the daily weight gain established as a goal. The results showed that, through the mathematical model, it is possible to calculate rations that guarantee the nutritional requirements necessary for different objectives of daily weight gain, with a financial impact on the cost structure, since the use of available food resources is optimized in the area, which present a changing dynamic in the short term due to seasonal and market issues. Therefore, this combination of ingredients in the bovine diet allows to reduce the cost of production per kilogram and the time of the productive cycles to reach the required weight of the animals to go on the market. Due to the importance of the cost of feeding in fattening cattle, the control of supplementation is essential, in terms of both quantity and quality of nutrition. 

Article Details

How to Cite
Barboza Navarro, D., Solórzano Thompson, J., Vásquez Soto, A. P., & Paniagua Molina, J. (2022). Feed cost optimization for fattening cattle in Guanacaste, Costa Rica. E-Agronegocios, 8(1), 25–44. https://doi.org/10.18845/ea.v8i1.5654
Section
Artículos

References

Acero, L. M. (2017). Aplicación de método simplex para un modelo en la producción de leche y sus derivados en pequeños y medianos productores [Tesis de licenciatura, Universidad Nacional del Altiplano]. http://repositorio.unap.edu.pe/handle/UNAP/6524

Ariza, J. A. (2020). Modelo de programación lineal basado en la caracterización de la cadena de suministro de los productos bovinos con alta producción en la Provincia de Sabana Centro [Tesis de grado, Universidad Militar Nueva Granada]. http://hdl.handle.net/10654/35694

Armijos, J. P. (2018). Importancia del flujo de efectivo en una empresa agropecuaria, caso finca La Patricia, periodo 2017, cantón Santa Rosa [Tesis de grado, Universidad Técnica de Machala]. http://186.3.32.121/handle/48000/12899

Botero, J. A. (2003). Contribución de los sistemas ganaderos tropicales al secuestro de Carbono. II Conferencia Electrónica sobre Agroforestería para la Producción Animal en América Latina, 75–91.

Cerdas-Ramírez, R. (2013). Formulación de raciones para carne y leche. Desarrollo de un módulo práctico para técnicos y estudiantes de ganadería de Guanacaste, Costa Rica. InterSedes, 14(29), 128–153.

Cerdas-Ramírez, R. (2017). Formulación de raciones alimenticias para ganado de engorde [Comunicación personal y telefónica].

Chase, R. B., y Jacobs, F. R. (2014). Administración de operaciones. Producción y cadena de suministros (13a ed.). McGraw-Hill Education.

CORFOGA. (2017). Estudio de mercado de consumo, uso y actitudes (CUAS) (p. 63). Corporación de Fomento Ganadero. https://www.corfoga.org/download/informe-de-consumo-uso-y-actitudes-al-consumo-de-carne-de-res-cuas-2017/

CORFOGA. (2020). Boletín estadístico, noviembre 2020. Corporación de Fomento Ganadero. https://www.corfoga.org/publicaciones/boletines/boletines-estadisticos/#1581699803349-97aa5dc2-25b3

Cursack, A. M., Castignani, H., Castignani, M. I., Osan, O., Suero, M., y Brizi, M. C. (2008). Optimización en empresas lecheras mixtas evaluando distintos niveles de intensificación y reposición de nutrientes. II Congreso Regional de Economía Agraria, 1–13.

De Gaetano, C. (2018). Estimación de raciones de costo mínimo utilizando programación lineal [Tesis de grado, Universidad Nacional de Río Negro]. https://rid.unrn.edu.ar/handle/20.500.12049/2117

De la Cruz, Á. J. (2017). Maximización de la producción de derivados lácteos. Caso: “Empresa Industrial PLEMSA S.A.” [Tesis de grado, Universidad Nacional del Centro del Perú]. http://repositorio.uncp.edu.pe/handle/UNCP/3919

FAO. (2016). Commodities production, countries by commodity. FAOSTAT. http://www.fao.org/faostat/es/#data/QC

FAO. (2020). Perspectivas alimentarias: Resúmenes de mercado (p. 12) [Resumen de mercado]. FAO. http://www.fao.org/giews/reports/food-outlook/es/

García, A., Rodriguez, J. J., y Ruiz, D. E. M. (1998). Optimización del engorde de bovinos en pastoreo en la Pampa Argentina mediante programación lineal. Investigación Agraria: Producción y sanidad animales, 13(1–3), 99–118.

Hernández, J., Rebollar, A., Mondragón, J., Guzmán, E., y Rebollar, S. (2016). Costos y competitividad en la producción de bovinos carne en corral en el sur del Estado de México. Investigación y Ciencia, 24(69). https://www.redalyc.org/jatsRepo/674/67449381002/html/index.html

Holmann, F. J., y Rivas, L. (2005). Los forrajes mejorados como promotores del crecimiento económico y la sostenibilidad: El caso de los pequeños ganaderos de Centroamérica (Documento de trabajo Núm. 202). CIAT. https://hdl.handle.net/10568/1683

INEC. (2015). VI Censo Nacional Agropecuario: Resultados generales. Instituto Nacional de Estadística y Censos. http://www.inec.go.cr/censos/censo-agropecuario-2014

Izar, J. M. (1996). Fundamentos de investigación de operaciones para administración. Editorial Universitaria Potosina.

OCDE, y FAO. (2020). Perspectivas Agrícolas 2020-2029. OECD iLibrary. https://doi.org/10.1787/a0848ac0-es.

Render, B., Stair, R. M., y Hanna, M. E. (2012). Métodos cuantitativos para los negocios (11a ed.). Pearson Educación.

Ritchie, H. (2019). Qué países del mundo consumen más carne (y hay uno de Latinoamérica). BBC News. https://www.bbc.com/mundo/noticias-47119001

SENARA. (2020). ¿Qué es el DRAT? Distrito de Riego Arenal Tempisque. http://www.senara.or.cr/drat/

Soto, C., y Reinoso, V. (2012). Modelo de formulación de raciones al mínimo costo para ganado de carne basado en el sistema NRC 2000. Archivos de Zootecnia, 61(234), 255–266. http://dx.doi.org/10.4321/S0004-05922012000200010

Terán, W. (2015). Modelo de optimización de la producción lechera de un predio en un contexto de actividad minera en Hualgayoc-Cajamarca [Tesis de grado, Universidad Nacional de Cajamarca]. http://repositorio.unc.edu.pe/handle/UNC/209

Widiati, R. (2006). The integration of beef cattle farming system on the farm Household in Merapi Volcanic Slope, Sleman Yogyakarta. Proceedings of The 4th ISTAP “International Seminar on Tropical Animal Production". https://journal.ugm.ac.id/istapproceeding/article/view/32567

Zgajnar, J., Erjavec, E., y Kavcic, S. (2010). Multi-step beef ration optimization: Application of linear and weighted goal programming with a penalty function. Agricultural and Food Science, 19(2), 193–206. https://doi.org/10.2137/145960610792912611

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>