Financial and technical study for production of rabbit meat in Costa Rica

Main Article Content

Katherine Masis Brenes, Bach.
Cristina Salazar Quirós, Bach.
Sofía Vega Loría, Bach.
https://orcid.org/0000-0003-0472-624X
Luis Fernando Morales Abarca
https://orcid.org/0000-0003-4987-1651

Abstract

Technical and financial study concludes that the production of rabbit meat is economically viable in Moravia, specifically in the area of Platanares. To determine the pre-feasibility of the project, they were identified and analyzed the technical and economic aspects, as well as legal and environmental aspects. Under a scenario without funding, using a capital cost rate of 14.51%, a Net Present Value (NPV) of ₡ 27.877.040.00, an Internal Rate of Return (IRR) of 20.35%, and a Period Recovery of Investment (PRI) of 6 years.

Article Details

How to Cite
Masis Brenes, K., Salazar Quirós, C., Vega Loria, S., & Morales Abarca, L. F. (2018). Financial and technical study for production of rabbit meat in Costa Rica. E-Agronegocios, 2(2). https://doi.org/10.18845/rea.v2i2.3654
Section
Artículos
Author Biographies

Katherine Masis Brenes, Bach., University of Costa Rica, Costa Rica.

Economista Agrícola con énfasis en Agronegocios. 

Cristina Salazar Quirós, Bach., University of Costa Rica, Costa Rica.

Economista Agrícola con énfasis en Agronegocios. 

Sofía Vega Loría, Bach. , University of Costa Rica, Costa Rica.

Economista Agrícola con énfasis en Agronegocios. 

Luis Fernando Morales Abarca, National University, Costa Rica.

Economista Agrícola. Docente e Investigador UCR-UNA 

References

A y A. (2015). Instituto Costarricense de Acueductos y Alcantarillados. Recupaerado de https://www.aya.go.cr/SitePages/Principal.aspx

Ayala Perez, E. (2011). Manual de manejo reproductivo en conejos. Recuperado de http://cdigital.uv.mx/bitstream/123456789/29716/1/Ayala%20Perez.pdf

Banco Central de Costa Rica. (2015). Datos económicos de Costa Rica. Recuperado de http://www.bccr.fi.cr/

Bustillos, G., & Figueroa, Y. (2013). Diseño de una granja cúnicola tecnificada para la producción de carne de conejo en el municipio de Arjona Bolivar. Cartagena: Universidad de Cartagena.

Cordero, R., y Salas, O. (2012). Especies menores, conejos. Recuperado de http://repositorio.uned.ac.cr/reuned/bitstream/120809/529/1/Modulo%20conejos %20resumido.pdf

FAO (2015). FAOSTAT. Estadísticas de producción. Recuperado de http:// www.fao.org/home/es/

González, P., y Caravaca, F. (2005). Producción de conejos de aptitud cárnica. Recuperado de Universidad de Córdoba: http://www.uco.es/zootecniaygestion/img/pictorex/ 09_10_34_Cunicultura.pdf

González , R., y otros. (2005). Manejo y Explotación de Conejo. Capítulo 1. Instalaciones y equipamiento en las explotaciones cunícolas. Recuperado de: http://www.actaf.co.cu/index.php?option=com_mtree&task=att_download&link_id =489&cf_id=24

Manual de Buenas Practicas de Producción de carne de conejo (2006). Recuperado de: http://www.sagarpa.gob.mx/ganaderia/Publicaciones/Lists/Sistemas%20Producto% 20Pecuarios/Attachments/39/3MBPP_conejos.pdf

Ministerio de Hacienda. (2015). Manual de valores base. Recuperado de:

http://www.hacienda.go.cr/docs/544815600c587_MVBUTC_2015V3.pdf

Municipalidad de Moravia. (2015). Mapa de valores. Recuperado de https://www.moravia.go.cr/

Ortiz, R. (s.f.). Cunicultura. Recuperado de:

http://biblioteca.sena.edu.co/exlibris/aleph/u21_1/alephe/www_f_spa/icon/44714/ht

ml/car_5.pdf

Parkin, R., & et al. (1981). Producción moderna de conejos. España: ACRIBIA-Royo,23-Zaragoza.

Sapag, N., y Sapag, R. (2008). Preparación y evaluación de proyectos. Colombia:

McGraw-Hill-Interamericana.

Secretaria de Agricultura, Ganaderia, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación(SAGARPA), (s.f.). La cría de conejos a pequeña escala. Recuperado de: http://www.sagarpa.gob.mx/desarrolloRural/Documents/fichasaapt/ La%20 cria%20de%20Conejo.pdf

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>