Production and productivity of beans and corn crops in Costa Rica from 1984 to 2014

Main Article Content

Luis Fernando Morales Abarca, M.Sc.
https://orcid.org/0000-0003-4987-1651

Abstract

The objective of the research was to determine the production data of the bean and corn crops in Costa Rica, in order to study their behavior between 1984 and 2014. Official data from the United Nations Food and Agriculture (FAO) and INFOAGRO. The primary conclusion, in the case of beans, showed a relatively stable behavior, with decreases by periods, in terms of production and productivity. While corn crops showed a fluctuating behavior, experiencing significant decreases throughout the period, both in production and productivity, between 1984 and 2014.

Article Details

How to Cite
Morales Abarca, L. F. (2018). Production and productivity of beans and corn crops in Costa Rica from 1984 to 2014. E-Agronegocios, 4(1). https://doi.org/10.18845/rea.v4i1.3666
Section
Notas técnicas
Author Biography

Luis Fernando Morales Abarca, M.Sc. , National University, Costa Rica.

Economista Agrícola. Docente e investigador UCR-UNA  

References

Dirección de Investigación Económica y Sectorial. (2015). Panorama Agrolimentario:

Maíz 2015. Recuperado de https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/61952/Panorama_Agroalimentari

o_Ma_z2015.pdf

Dirección de Investigación Económica y Sectorial. (2016). Panorama agrolimentario frijol

Reperado de

https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/200638/Panorama_Agroalimentar

io_Frijol_2016.pdf

Jones, A. (1999). PHASEOLUS BEAN: Post-harvest Operations. Recuperado de http://www.fao.org/3/a-av015e.pdf

Ministerio de Agricultura y Ganadería (MAG). (2007). Plan Estratégico de la cadena productiva de maíz y frijol 2008-2010. Recuperado de http://www.mag.go.cr/bibliotecavirtual/a00039.pdf

Morales A., Luis F. (1994). Ajuste estructural y participación del CNP en la producción, precios y comercialización de maíz blanco y frijol: 1985-1993. Tesis de Maestría, SEP-UCR.

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. FAO (s.f.). Origen,evolución y difusión del maíz. Recuperado de http://www.fao.org/docrep/003/x7650s/x7650s03.htm

Reyes, E. (2008). Historia, naturaleza y cualidades alimentarias del fríjol. Nueva época,21.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>