Technical and financial study for the production of one hectare of fig (Ficus carica) in Tierra Blanca, Cartago, Costa Rica
Main Article Content
Abstract
The objective of research was to determine the feasibility of producing a hectare of fig (Ficus vcarica) in the Tierra Blanca zone of Cartago, place where the greatest amount of fig is produced at national level, for a period of ten years, a period in which the plantation is completely depreciated. In this regard, a study to determine the commercial, technical, environmental, legal and financial viability of the crop. The technical study concluded that the district of Tierra Blanca is the area that best meets the requirements for fig cultivation. The environmental study showed that, when passing from a field dedicated to onion and carrot, to one of fig plantations different components such as water and air are favored. Finally, through the financial study was able to determine that the project if it is profitable, presenting an IRR of 28% and a NPV of 25.340.833 colones, or equivalent US $ 40.450.
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Las personas autoras conservan los derechos de autor/a y ceden a la revista el derecho de la primera publicación y que pueda editarlo, reproducirlo, distribuirlo, exhibirlo y comunicarlo en el país y en el extranjero mediante medios impresos y electrónicos. Asimismo, las personas autoras asumen el compromiso sobre cualquier litigio o reclamación relacionada con derechos de propiedad intelectual, exonerando de responsabilidad a la Editorial Tecnológica de Costa Rica. Además, se establece que los autores pueden realizar otros acuerdos contractuales independientes y adicionales para la distribución no exclusiva de la versión del artículo publicado en esta revista (p. ej., incluirlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro) siempre que indiquen claramente que el trabajo se publicó por primera vez en esta revista.
References
Flores D. (2001). Generación de conocimiento y desarrollo de tecnologías en el cultivo del higo (Ficus carica) que estimulen su consumo fresco y procesado, como una alternativa de diversificación para el sector agrícola de Costa Rica. ITCR.
Flores D., Jiménez V, Barboza S. y Segreda, A. (2007). Desarrollo del cultivo del higo (Ficus carica) para consumo fresco y procesado, como una alternativa de diversificación para el sector agrícola. Recuperado de: http://repositoriotec.tec.ac.cr/bitstream/handle/2238/487/Desarrollo%20del%20Culti vo%20del%20Higo.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura. IICA (sf.). Fichas técnicas:
Productos frescos de frutas. Recuperado de: http://www.fao.org/3/a-au173s.pd
Sapag, N. y Sapag, R. (2014). Preparación y evaluación de proyectos. 6ªed. Chile: Mc Graw-Hill.
Tributación Directa. (2001). Reglamento de la Ley de Impuesto sobre la Renta (2001).
Ministerio de Hacienda, Costa Rica.