Perceptions of coffee producers concerning the impact of COVID-19 in Los Santos, Costa Rica
Main Article Content
Abstract
The health crisis caused by the COVID-19 pandemic has resulted in significant and prolonged challenges to countries worldwide. In Costa Rica, almost all sectors have been affected in some way. Alterations in basic living conditions, social and labor relations, business practices, and aspects of agricultural production have been especially challenged. This study evaluates the attitudes of coffee farmers towards the rapidly changing conditions imposed by the pandemic on farming operations, immigration policies, and local, regional, and international market fluctuations. Growers were administered a survey that addresses concerns about coffee production and their fears about future developments within the industry. A total of 119 producers were interviewed in the Los Santos region of Dota, Tarrazú, and León Cortes during the months of September and October of 2020, just before the harvest season. This region was selected because of its importance in producing some of the highest quality coffee in the country. A 34-question survey employing a five-option Likert scale was used to determine whether producers agreed or disagreed with questions that addressed a variety of topics related to the pandemic and its influence on their collective operations and marketing concerns. Results indicate that the main concerns of coffee growers centered around the increase in production costs, variability in coffee markets, and the potential loss of production owing to labor shortages during the harvest season.
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Las personas autoras conservan los derechos de autor/a y ceden a la revista el derecho de la primera publicación y que pueda editarlo, reproducirlo, distribuirlo, exhibirlo y comunicarlo en el país y en el extranjero mediante medios impresos y electrónicos. Asimismo, las personas autoras asumen el compromiso sobre cualquier litigio o reclamación relacionada con derechos de propiedad intelectual, exonerando de responsabilidad a la Editorial Tecnológica de Costa Rica. Además, se establece que los autores pueden realizar otros acuerdos contractuales independientes y adicionales para la distribución no exclusiva de la versión del artículo publicado en esta revista (p. ej., incluirlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro) siempre que indiquen claramente que el trabajo se publicó por primera vez en esta revista.
References
Agrawal, A., McSweeney, C., Perrin, N., 2008. Instituciones locales yadaptación al clima. Notas de Desarrollo Social 113 del Banco Mundial. URL: http://siteresources. worldbank.org/EXTSOCIALDEVELOPMENT/Resources/244362-1164107274725/3182370-1164201144397/Local_Institutions-Climate_Change_Adaptation_note113.pdf?resourceurlname=Local_Institutions-Climate_Change_Adaptation_note113.pdf.
Alonso, S.; Delgado A.; Diaz, R., "Medios de vida: estrategias de los caficultores para enfrentar las presiones en el medio rural costarricense". Agronegocios, Vol. 6, N. 1 (Costa Rica), 2019.
Camaño Morúa, C., "Entre arriba y abajo. La experiencia transnacional de la migración de costarricenses hacia Estados Unidos". San José: Editorial Universidad de Costa Rica (Costa Rica), 2010.
Díaz R.; Delgado, A; Jiménez, G., "¿Significa la altitud una ventaja para la sobrevivencia de las familias caficultoras frente a eventos externos?", en Romero, C. "Aportes al Enfoque de Cadenas Globales", IESE-UMSS, Cochabamba, Bolivia, 2010.
Díaz, R.; Hartley, M., "Certificaciones y competencia en un espacio local: la cadena del café en León Cortés". Serie Cuadernos de Política Económica, CINPE, Universidad Nacional (Costa Rica), 2014.
Eakin, H., Tucker, C., Castellano, E. 2006. Respuesta a la crisis del café: un estudio piloto sobre las adaptaciones de los agricultores en México, Guatemala y Honduras. La Revista Geográfica. Vol. 172. No. 2. págs. 156-171
Guido, Z., Knudson, C, Renania,K. 2020. ¿Será el Covid-19 un shock demasiado para los medios de vida de los pequeños productores de café? World Development Vol. 136, págs. 1-5. Elsevier, LTD.
ICAFE, 2020. ICAFE-P-001. Protocolo para la implementación de directrices y lineamientos sanitarios para COVID-19 en el sector cafetalero. Sector cafetalero, 15 de junio, 2020.
Infante-Amate, J. y Picado, W., "Energy Flows in the Coffee Plantations of Costa Rica. From Traditional to Modern Systems (1935-2005)". Regional Environmental Change (EEUU), 2018.
López ML, Picado W., "Plantas, fertilizantes y transición energética en la caficultura contemporánea de Costa Rica. Bases para una discusión". Revista de Historia (Costa Rica), 65-66, 2012.
Loría Bolaños, R, Partanen, T.; Sáenz, R., "Vulnerabilidad por género y etnia en la informalidad laboral: Trabajadoras y trabajadores inmigrantes en Los Santos, Costa Rica", en: V Congreso Internacional Mujer Salud y Trabajo. Zacatecas, México, 2008.
Loría Bolaños, R., Vulnerability to violence in immigration: Nicaraguan and Panamanian women in migratory transit towards Costa Rica (185-194). En Carlos Sandoval (ed)., "Shattering Myths on Immigration and Emigration in Costa Rica", Lexington Books, 2010.
Loría, R. y T. Partanen. La recolección del café, una labor por visibilizar (65-74). En: "Una mirada a las condiciones de trabajo en algunos colectivos especialmente vulnerables". Madrid: OISS, 2011.
Madigosky, S. R., and Urraca, B. (2020) “Café y Coronavirus: Una realidad en transición.” Revista Científica Monfragüe Desarrollo Resiliente. Special Issue: Reflexiones sobre el coronavirus y sus impactos. pp. 175-181.
Martin, P.2009. "Importing poverty? Inmigration and the Changing Face of Rural America". New Haven: Yale University Press.
Organización Internacional del Café (OIC) 2020. Efectos de la covid-19 en el sector mundial del café: Encuesta de los Miembros exportadores de la OIC. Serie Coffee Break N°3, Junio 2020.
Picado, W et al, "Territorio de coyotes. Agroecosistemas y cambio tecnológico en una región cafetalera de Costa Rica". Revista de Historia (Costa Rica) 59-60, enero-diciembre de 2009.
Picado, W., "La expansión del cambio tecnológico y el desarrollo desigual de los sistemas de producción en el cantón de Tarrazú, 1950-1998". Tesis de Maestría en Historia Aplicada, Universidad Nacional, Costa Rica, 2000.
Rhiney, K., Guido, Z., Knudson, C., Avelino, J., Bacon, C.M., Leclerc, G., Aime, M.C., y Bebber,D. P.. (2021). Epidemias y el futuro de la producción de café. PNAS 2021 Vol. 118 No. 27 e2023212118 https://doi.org/10.1073/pnas.2023212118 | 1-10
Samper, M.K., 2003. La construcción histórica de calidad y competitividad. En: La economía mundial del café en África, Asia y América Latina, 1500-1989. Cambridge University Press, Cambridge, Reino Unido, pp. 120-153.
Smit, B., McNabb, D., Smithers, J., 1996. Adaptación agrícola a la variación climática. Cambio climático 33 (1), pp. 7-29.
Tucker, C.M., Hallie, E., Castellanos, E. J. 2010. Percepciones de riesgo y adaptación: productores de café, choques de mercado y clima extremo en Centroamérica y México. Global Cambio Ambiental. Vol. 20, págs. 23-32.
Valenciano, A., "Adaptabilidad de las familias agrícolas ante presiones económicas y ecológicas: Un caso de café de altura en León Cortés, Costa Rica". Revista Economía y sociedad (Costa Rica) 15, 37-38, 2010.
Valenciano, A., "La actividad cafetalera en Los Santos: diagnóstico para un análisis de los medios de vida en la agrocadena". Serie Cuadernos de Política Económica, CINPE, Universidad Nacional (Costa Rica), 003-2008, 2008.