Consumption of bovine meat in the district of Guadalupe, San José: economic model to explain the behavior of this. Year 2017
Main Article Content
Abstract
An econometric model that aims to explain the demand for bovine meat for the district of Guadalupe was determined; with the purpose of providing an econometric proposal that achieves a vision about the behavior of the consumer with respect to their consumption of beef, including various factors and a location in specific time and space.
Because the demand for meat is variable from one period to another, we chose to use crosssectional data, which were generated through surveys (n = 106), which were applied in this place at random. The objective of the application of personal interviews was to obtain information about the variables: consumption motivations, frequency of purchase, consumption according to frequency, consumption limitations, education, occupation, monthly income and substitute products.
From the information obtained from the surveys, different econometric models were run.
Finally, it was concluded that the econometric model that best suited the demand for bovine meat for the Guadalupe district was the following:
Ln Q = β1 + β2lnEducation + β3lnIngress + β4Prices + β5Guits + β6Qt-1 + β7Price-1
The model presented positive signs and low probabilities, in addition the intercept was applied. In addition, it was possible to determine that not all the variables consulted in the survey worked to estimate the demand, such is the case of substitutes and occupation.
The same tests were applied to autocorrelation, multicollinearity and heteroscedasticity, of which only autocorrelation was positive.
Article Details
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nc/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Las personas autoras conservan los derechos de autor/a y ceden a la revista el derecho de la primera publicación y que pueda editarlo, reproducirlo, distribuirlo, exhibirlo y comunicarlo en el país y en el extranjero mediante medios impresos y electrónicos. Asimismo, las personas autoras asumen el compromiso sobre cualquier litigio o reclamación relacionada con derechos de propiedad intelectual, exonerando de responsabilidad a la Editorial Tecnológica de Costa Rica. Además, se establece que los autores pueden realizar otros acuerdos contractuales independientes y adicionales para la distribución no exclusiva de la versión del artículo publicado en esta revista (p. ej., incluirlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro) siempre que indiquen claramente que el trabajo se publicó por primera vez en esta revista.
References
Abdul Hamid b. Jaafar; Mohd Fauzi b. Mohd Jani; Zulkitli b. Senteri. (1989) Jurnal Ekonomi Malaysia. An Econometric Analysis of the Supply and Demand for Beef in Peninsula Malaysia. Jun, 1989. Disponible en: http://www.ukm.my/fep/jem/pdf/1989-19/jeko_19-3.pdf
Arvelo, A. F. (1997). Capacidad de Procesos Industriales. Caracas: UCAB.
API. (2017). “Estudio de mercado de consumo, uso y actitudes (CUAS), respecto a los hábitos, características y mitos de consumo de carne de res por parte de la población costarricense, que incluye sondeos, encuestas, entrevistas e investigación cuantitativa.” Disponible en: http://www.corfoga.org/
Carrascal, U (1996) Estimación de un sistema de ecuaciones no lineales aparentemente incorrelacionadas. Anales de estudios económicos y empresariales no 11. En: https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/785061.pdf
Cerdas, H. Medios, Instrumentos, Técnicas y Métodos en la Recolección de Datos e Información. Los elementos de la investigación. Universidad Nacional Abierta.
Bogotá, 1991. Disponible en: postgrado.una.edu.ve/metodologia2/paginas/cerda7.pdf
Chinda M; Umaru S; Abdulhameed G. (2015). “Analysis of Factors affecting meat demand in Michika local goverment Area of Adama State Nigeria.” Recuperado de: http://advancejournals.org/journal-of-plant-and-agriculture-research/article/analysis-of-factors-affecting-meat-demand-in-michika-local-government-area-of-adamawa-state-nigeria/
Comisión Europea Dirección General de Agricultura. El Sector Cárnico en la Unión Europea. 2004. Disponible en: https://ec.europa.eu/agriculture/publi/fact/meat/2004_es.pdf
Corporación Ganadera CORFOGA. Estudio de Mercado, Hábitos de Consumo de Carne. 2001. Disponible en: www.mag.go.cr/biblioteca_virtual_animal/habitos_consumo_carne.pdf
Costo de la canasta básica de alimentos retoma crecimiento. (22 de septiembre de 2017). Obtenido de La Nación: https://www.nacion.com/economia/consumo/costo-de-la-canasta-basica-de-alimentos-retoma-crecimiento/KRLWTDG3C5HHZCAPHYKMLU7TCA/story/
Errecart, V; Lucero, M y Sosa, M (2015). Análisis del mercado mundial de carnes. Universidad de Nacional de San Martín, Argentina. Disponible en:http://www.unsam.edu.ar/escuelas/economia/economia_regional/CERE%20-%20Mayo%20-%202015.pdf
FIRA (2016). Carne de Bovino 2017. Panorama Agroalimentario. Obtenido de Panorama Agroalimentario: https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/200639/Panorama_Agroalimentario_Carne_de_bovino_2017__1_.pdf
Gujarati, D; Porter, D. Econometría. Quinta Edición. McGraw Hill. México, 2010. Instituto Nacional de Estadística y Censos de Costa Rica. Disponible en: http://www.inec.go.cr/
Janzen, D. (marzo de 1998). Costa Rican beef. Oikos, 51(3).
Kubíckova, L y Šerhantová, V. (2005). Analysis of changes in meat and meat products consumption in the Czech Republic in the past ten years. Universidad Mendel en Brno, República Checa. Disponible en: http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/58297.pdf
Melo, L y Misas, M. (2004) Modelos Estructurales de Inflación en Colombia: Estimación a través de Mínimos Cuadrados Flexibles. En: http://www.banrep.gov.co/docum/ftp/borra283.pdf
Ramírez, G y Ramírez, B. (2006). Colinealidad y mínimos cuadrados ponderados. Revista Venezolana de Análisis de Coyuntura, XII (1), 283-296. En http://www.redalyc.org/comocitar.oa?id=36412113
Rodríguez, V; Montero, M. (2016). Costa Rican meat value chain description: price transmission as a tool. International Journal of Food and Agricultural Economics, 4(3), 91-101.
Rojas B. (2017). “Comparación de los principales resultados de los estudios de mercado de Consumo, Hábitos, Uso y Actitudes Respecto a los Hábitos, Características y Mitos de Consumo de Carne de Res por Parte de la Población Costarricense años 2001, 2006, 2013 y 2017.” Disponible en: http://www.corfoga.org/
Soto, M. (10 de febrero de 2015). Costa Rica quiere tener vacas que sean bajas en emisiones
de carbono. Obtenido de La Nación Costa Rica: https://www.nacion.com/ciencia/medio-ambiente/costa-rica-quiere-tener-vacas-que-sean-bajas-en-emisiones-de-carbono/54D3J4DYY5CH3CSKGF4FQGRI4Y/story/
Steenkamp J (1997): Dynamics in consumer behavior with respect to agricultural and, food, products. Citado en Gracias, A (2005). Comportamiento del consumidor en la compra de carne de cordero con IGP-Ternasco de Aragón. Estudios Agros sociales y Pesqueros, no 206. Disponible en: http://ageconsearch.umn.edu/record/166076/files/pdf_REEAP-r206_06.pdf
Stokstad, E. (12 de febrero de 2010). Could Less Meat Mean More Food? Science, 327(5967), 809-811.
Un 21% de los hogares disminuyó el consumo de carne de res. (9 de junio de 2017). Obtenido
de La Nación Costa Rica: https://www.nacion.com/economia/consumo/un-21-de-los-hogares-disminuyo-el-consumo-de-carne-de-res/MLJIITZHZNC4JGMOWDBHCZQWNM/story/Unión Ganadera Regional de Baja California.
Estudio de mercado y sistema de comercialización para la exportación de carne a EUA, Europa y Asia de la planta TIF de la UGR-BC. Mexicali Baja California. Noviembre, 2009. Disponible en: www.sagarpa.gob.mx/agronegocios/Documents/Estudios_promercado/UGRBC.pdf
Valero, T; Pozo de la Calle, S; Ruiz, E; Ávila, J; Varela, G. Fundación Española de la Nutrición. Guia Nutricional de la Carne. España, 2010. Disponible en: www.fedecarne.es/ficheros/swf/pdf/guiaNutricion.pdf
Zaman, A (2000). The Inconsistency of the Breusch-Pagan Test. Journal of Economic and
Social Research 2 (1), 1-11. En: http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.566.6695&rep=rep1&typ e=pdf