The Mexican agri-food sector and new technologies
Main Article Content
Abstract
In the agri-food sector, there is currently talk of agriculture 4.0 and 5.0, which consists of including and integrating the latest developments based on digital technologies. However, in order to adopt them, technological capabilities and prior infrastructure are required. In that sense, the aim of this research was to identify the potential of the Mexican agri-food sector for the adoption of digital technologies in the agri-food sector. The potential for adopting new technologies is linked to the characteristics of the production units in the agri-food sector. For the above, the documentary research method was used and the information on the variables analyzed was obtained from the Encuesta Nacional Agropecuaria 2019. In terms of results, it stands out that computer and communication technologies have a national average of use of 37.69 %, the use of computers presents a national average of 5.57 %, the use of internet 7.88 %, the use of cell phone 88.13 %, stands out as the most widespread and used technology in the sector. The educational level is very low and there is still a large part of the population that does not have any kind of education. Regarding the availability of credit, it is important to highlight that the requests are very low and that most of the credit requests made are approved, which suggests that there is good availability. The above results suggest that the Mexican agri-food sector has low potential for the adoption of new technologies. In this sense, it is important to generate more information and knowledge on the subject, to generate policies in accordance with the new realities of the sector that is in constant change and transformation.
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Las personas autoras conservan los derechos de autor/a y ceden a la revista el derecho de la primera publicación y que pueda editarlo, reproducirlo, distribuirlo, exhibirlo y comunicarlo en el país y en el extranjero mediante medios impresos y electrónicos. Asimismo, las personas autoras asumen el compromiso sobre cualquier litigio o reclamación relacionada con derechos de propiedad intelectual, exonerando de responsabilidad a la Editorial Tecnológica de Costa Rica. Además, se establece que los autores pueden realizar otros acuerdos contractuales independientes y adicionales para la distribución no exclusiva de la versión del artículo publicado en esta revista (p. ej., incluirlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro) siempre que indiquen claramente que el trabajo se publicó por primera vez en esta revista.
References
Amaro Rosales, M., & Natera Marín, J. M. (2020). Technological capabilities accumulation and internationalization strategies of Mexican biotech firms: a multi case study from agro-food & pharma industries. Economics of Innovation and New Technology, 29(7), 720–739. https://doi.org/10.1080/10438599.2020.1719634
Asheim, B. T. (2019). Smart specialisation, innovation policy and regional innovation systems: what about new path development in less innovative regions? Innovation: The European Journal of Social Science Research, 32(1), 8–25. https://doi.org/10.1080/13511610.2018.1491001
Aydin, H. (2021). Market orientation and product innovation: the mediating role of technological capability. European Journal of Innovation Management, 24(4), 1233–1267. https://doi.org/10.1108/EJIM-10-2019-0274
Balland, P.-A., Boschma, R., Crespo, J., & Rigby, D. L. (2019). Smart specialization policy in the European Union: relatedness, knowledge complexity and regional diversification. Regional Studies, 53(9), 1252–1268. https://doi.org/10.1080/00343404.2018.1437900
Bardi, U. (2014). Los límites del crecimiento retomados. Los Libros de la Catarata.
Bartis, H., & Neira, P. (2020). Las tecnologías de la industria 4.0 en la provincia de Buenos Aires y algunas propuestas para promoverlas. Revista Propuestas Para El Desarrollo, 4(4), 93–116. https://www.propuestasparaeldesarrollo.com/index.php/ppd/article/view/97
Buenrostro Mercado, E. (2022). Propuesta de adopción de tecnologías asociadas a la industria 4.0 en las pymes mexicanas. Entreciencias: Diálogos En La Sociedad Del Conocimiento, 10(24), 1–19. https://doi.org/10.22201/enesl.20078064e.2022.24.81347
Cáceres, D., Silvetti, F., Soto, G., & Rebolledo, W. (1997). La Adopcion Tecnologica en sistemas agropecuarios de pequeños productores. Agro Sur, 25(2), 123–135. https://doi.org/10.4206/agrosur.1997.v25n2-01
Casalet, M. (2020). El futuro incierto de la digitalización en México: ¿Podremos despegar? Economía Teoría y Práctica, 45–68. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.24275/ETYPUAM/NE/E052020/Casalet
Ceballos, L. D., Maisonnave, A. M., & Britto Londoño, C. R. (2020). Soberanía tecnológica digital en Latinoamérica. Revista Propuestas Para El Desarrollo, 4(4), 151–167. https://www.propuestasparaeldesarrollo.com/index.php/ppd/article/view/108
Cobby Avaria, R. W. (2020). Searching for sustainability in the digital agriculture debate: an alternative approach for a systemic transition. Teknokultura. Revista de Cultura Digital y Movimientos Sociales, 17(2), 225–238. https://doi.org/10.5209/tekn.69475
Comisión Económica para América Latina y el Caribe (CEPAL). (2016). Tecnología e Innovación en la Economía Digital. La situación de América Latina y el Caribe. Naciones Unidas, Impreso En Santiago, 96.
González, G. M. I., López, C. J. A., & Luján, J. L. (1996). Ciencia, Tecnología y Sociedad: Una Introducción al Estudio Social de la Ciencia y la Tecnología. Tecnos.
Griliches, Z. (1957). Hybrid corn: An exploration in the economics of technological change. Econometrica, Journal of the Econometric Society, 25(4), 501-522.
Guzev, M. M., Ledeneva, M. V., Trukhlyaeva, A. A., & Mishura, N. A. (2021). Smart Technologies in Agriculture. In Lecture Notes in Networks and Systems (Vol. 155, pp. 1573–1584). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-030-59126-7_172
Herrera, A. (1978). Desarrollo, Tecnología y Medio Ambiente. Conferencia en el Primer Seminario Internacional sobre Tecnologías Adecuadas en Nutrición y Vivienda-PNUMA.
Ingram, J., Maye, D., Bailye, C., Barnes, A., Bear, C., Bell, M., Cutress, D., Davies, L., de Boon, A., Dinnie, L., Gairdner, J.,
Hafferty, C., Holloway, L., Kindred, D., Kirby, D., Leake, B., Manning, L., Marchant, B., Morse, A., … Wilson, L. (2022). What are the priority research questions for digital agriculture? Land Use Policy, 114(July 2021), 105962. https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2021.105962
Instituto Nacional de Estadística y Geografía (INEGI). (2021). Encuesta Nacional Agropecuaria (ENA). https://www.inegi.org.mx/programas/ena/2019/
Klerkx, L., & Rose, D. (2020). Dealing with the game-changing technologies of Agriculture 4.0: How do we manage diversity and responsibility in food system transition pathways? Global Food Security, 24(December 2019), 100347. https://doi.org/10.1016/j.gfs.2019.100347
Kovács, I., & Husti, I. (2018). The role of digitalization in the agricultural 4.0 – how to connect the industry 4.0 to agriculture? Hungarian Agricultural Engineering, 7410(33), 38–42. https://doi.org/10.17676/HAE.2018.33.38
Lin, F.-J., & Lai, C. (2021). Key factors affecting technological capabilities in small and medium-sized Enterprises in Taiwan. International Entrepreneurship and Management Journal, 17(1), 131–143. https://doi.org/10.1007/s11365-019-00632-2
Lioutas, E. D., Charatsari, C., & De Rosa, M. (2021). Digitalization of agriculture: A way to solve the food problem or a trolley dilemma? Technology in Society, 67(May), 101744. https://doi.org/10.1016/j.techsoc.2021.101744
Lis, A. M., & Rozkwitalska, M. (2020). Technological capability dynamics through cluster organizations. Baltic Journal of Management, 15(4), 587–606. https://doi.org/10.1108/BJM-02-2020-0046
Mercado, A., Córdova, K., & Vessuri, H. (2022). The technology of need: technology of sustainability? Tapuya: Latin American Science, Technology and Society, 5(1), 1–6. https://doi.org/10.1080/25729861.2022.2041789
Monge, P. M., & Hartwich, F. (2008). Análisis de Redes Sociales aplicado al estudio de los procesos de innovación agrícola. REDES-Revista Hispana Para El Análisis de Redes Sociales, 14(2), 1–31. https://doi.org/978-950-34-0513-0
Osorio, M. C. (2003). Aproximaciones a la tecnología desde los enfoques en CTS ( la C. y la C. Organización de los Estados Iberoamericanos para la Educación (ed.)).
Parra-López, C., Reina-Usuga, L., Carmona-Torres, C., Sayadi, S., & Klerkx, L. (2021). Digital transformation of the agrifood system: Quantifying the conditioning factors to inform policy planning in the olive sector. Land Use Policy, 108(May), 105537. https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2021.105537
Pivoto, D., Barham, B., Waquil, P. D., Foguesatto, C. R., Corte, V. F. D., Zhang, D., & Talamini, E. (2019). Factors influencing the adoption of smart farming by Brazilian grain farmers. International Food and Agribusiness Management Review, 22(4), 571–588. https://doi.org/10.22434/IFAMR2018.0086
Porcelli, A. M. (2020). Las nuevas tecnologias infromáticas en pos de la seguridad alimentaria. Latin American Journal of International Affairs, 10(1), 1–40.
Reddy, A. K. N. (1979). National and regional technology groups and institutions: An assessment. Towards global action for appropriate technology. Pergamon.
Rijswijk, K., Klerkx, L., Bacco, M., Bartolini, F., Bulten, E., Debruyne, L., Dessein, J., Scotti, I., & Brunori, G. (2021). Digital transformation of agriculture and rural areas: A socio-cyber-physical system framework to support responsibilisation. Journal of Rural Studies, 85(May), 79–90. https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2021.05.003
Rogers, E. M. (1995). Diffusion of innovations. Newyork Free Press. https://doi.org/82-70998
Rotz, S., Duncan, E., Small, M., Botschner, J., Dara, R., Mosby, I., Reed, M., & Fraser, E. D. G. (2019). The Politics of Digital Agricultural Technologies: A Preliminary Review. Sociologia Ruralis, 59(2), 203–229. https://doi.org/10.1111/soru.12233
Saiz-Rubio, V., & Rovira-Más, F. (2020). From Smart Farming towards Agriculture 5.0: A Review on Crop Data Management. Agronomy, 10(2), 207. https://doi.org/10.3390/agronomy10020207
SIAP, (Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera). (2021). Expectativas Agroalimentarias 2021.
Trendov, N. M., Varas, S., & Zeng, M. (2019). Tecnologías digitales en la agricultura y las zonas rurales. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. https://doi.org/10.2307/j.ctvt6rmh6
United Nations. (2019). World population prospects 2019. Department of Economic and Social Affairs. World Population Prospects 2019: Highlights (ST/ESA/SER.A/423)., 141. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12283219
Vargas-Canales, J. M., Orozco-Cirilo, S., Medina-Cuéllar, S. E., & Camacho-Vera, J. H. (2022). Characteristics, roles, and functions of the innovation agents in the agri-food sector. Agrociencia, 56(2), 383–404. https://doi.org/10.47163/agrociencia.v56i2.2781
Vargas-Canales, J. M., Palacios-Rangel, M. I., Aguilar-Ávila, J., Ocampo-Ledesma, J. G., Medina-Cuellar, S. E., Camacho-Vera, J. H., Ocampo-Ledesma, J. G., & Medina-Cuellar, S. E. (2018). Efficiency of small enterprises of protected agriculture in the adoption of innovations in Mexico. Estudios Gerenciales, 34(146), 52–62. https://doi.org/10.18046/j.estger.2018.146.2811
Vargas-Canales, J. M., Palacios-Rangel, M. I., García-Cruz, J. C., Camacho-Vera, J. H., Sánchez-Torres, Y., & Simón-Calderón, C. (2022). Analysis of the impact of the regional innovation system of protected agriculture in Hidalgo, Mexico. The Journal of Agricultural Education and Extension, 1–26. https://doi.org/10.1080/1389224X.2022.2039246
Vargas Canales, J. M., García Melchor, N., Orozco Cirilo, S., & Medina Cuéllar, S. E. (2021). Especialización agrícola e innovación tecnológica. In F. Pérez Soto, E. Figueroa Hernández, L. Godínez Montoya, & R. Salazar Moreno (Eds.), Economía y crecimiento económico (Primera ed, pp. 85–102). Asociación Mexicana de Investigación Interdisciplinaria A.C. (ASMIIA, A. C.). https://dicea.chapingo.mx/wp-content/uploads/2021/03/Economia-y-Crec-Economico.pdf
Vergara, S. (2021). El papel de las capacidades productivas y tecnológicas en la dinámica de las exportaciones de los países en desarrollo. Revista CEPAL, 133, 7–32. https://repositorio.cepal.org/handle/11362/47075
Vlčková, J., Kaspříková, N., & Vlčková, M. (2018). Technological relatedness, knowledge space and smart specialisation: The case of Germany. Moravian Geographical Reports, 26(2), 95–108. https://doi.org/10.2478/mgr-2018-0008
Winner, L. (1979). Tecnología autónoma. Gustavo Gil SA.
Wolfert, S., Ge, L., Verdouw, C., & Bogaardt, M.-J. (2017). Big Data in Smart Farming – A review. Agricultural Systems, 153, 69–80. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2017.01.023