Study case: Cost of a replacement dairy heifer for a research dairy farm
Main Article Content
Abstract
The estimation of the cost of production of a replacement animal for dairy is a fundamental tool for decision making. This process is the basis for establishing the working capital needs that a producer should consider as part of their activity, given that, until an animal reaches its productive stage, it will be a cost-generating element. The objective of this research was to determine the production cost of a replacement animal of the Jersey breed, under a specialized dairy system, at the Alfredo Volio Mata Experimental Station (EEAVM), through a cost accumulation system by activities. For this, the productive stages in breeding, growth, development, and heifers at first calving were segmented. From January to December 2019, measurements were made of each of the activities of each stage, considering the needs for supplies and labor in general tasks, as well as other specific actions of each productive period. With this, a total cost of ₡267,649.37 (US$458.52) was estimated for an animal in the breeding stage; ₡145,628.06 (US$249.48) for growth; ₡236,067.04 (US$404.42) for a calf from 6 to 15 months and for a heifer at first calving it was ₡491,846.69 (US$842.61). In other words, a replacement animal from 0 to 24 months of age means a total cost for the EEAVM of ₡1,141,191.17 (US$1,955.03), where the feed (concentrate and grass) is maintained as the most important cost (42.64%), followed by labor with 36.37%, the remaining percentage is distributed in other costs such as sanitary management, water, cost of current illnesses and electricity.
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Las personas autoras conservan los derechos de autor/a y ceden a la revista el derecho de la primera publicación y que pueda editarlo, reproducirlo, distribuirlo, exhibirlo y comunicarlo en el país y en el extranjero mediante medios impresos y electrónicos. Asimismo, las personas autoras asumen el compromiso sobre cualquier litigio o reclamación relacionada con derechos de propiedad intelectual, exonerando de responsabilidad a la Editorial Tecnológica de Costa Rica. Además, se establece que los autores pueden realizar otros acuerdos contractuales independientes y adicionales para la distribución no exclusiva de la versión del artículo publicado en esta revista (p. ej., incluirlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro) siempre que indiquen claramente que el trabajo se publicó por primera vez en esta revista.
References
Autoridad Reguladora de Servicios Públicos. (17 de setiembre 2020). Tarifa acueductos AyA. https://aresep.go.cr/agua-potable/tarifas
Barboza, L. y Sáenz, F. (2019). Innovación agropecuaria en Costa Rica y sus efectos en el desarrollo de territorios rurales: los desafíos de una agenda complementaria. Revista Universidad en Diálogo. 10(1), 169-87.
Blanco, O. (2007). Alimentación de becerras para lactancia. Memorias del Curso: Producción de becerras y vaquillas lecheras. Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia. UNAM.
Boulton, A., Rushton, J. y Wathes, D. (2017). An empirical analysis of the cost of rearing dairy heifers from birth to first calving and the time taken to repay these costs. Animal, 11(8), 1372–1380. https://doi.org/10.1017/S1751731117000064
Cerdas, R. (2013). Formulación de raciones para carne y leche: Desarrollo de un módulo práctico para técnicos y estudiantes de ganadería de Guanacaste, Costa Rica. InterSedes, 14(29), 133-158. https://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2215-24582013000300009
Comité de Normas Internacionales de Contabilidad. (2001). Norma Internacional de Contabilidad Nº 41. http://nicniif.org/files/NIC%2041%20Agricultura.pdf
Compañía Nacional de Fuerza y Luz. (17 de setiembre 2020). Consulta de recibos. https://www.cnfl.go.cr/servicios/autogestion/consulta
Coto, A. (2020). Sector lácteo costarricense. Desafíos y portunidades. [Archivo PDF]. http://proleche.com/wp-content/uploads/2019/11/1.-Alvaro-Coto-Keith-Sector-L%C3%A1cteo-Costarricense.-Desaf%C3%ADos-y-oportunidades.pdf
Elizondo, J. y Solís, H. (2018). Costo de criar una ternera lechera de reemplazo desde el nacimiento al parto. Agronomía Mesoamericana, 29(3), 547-555. https://doi.org/10.15517/ma.v29i3.32545
Elizondo, J y Vargas, A. (2015). Determinación del costo de la crianza de terneras desde el nacimiento hasta el destete en una lechería comercial especializada. Nutrición Animal Tropical, 9(2), 1–10. https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/nutrianimal/article/view/20989/21121
Fernández, G. (2000). Estrategias para la toma de decisiones sobre costos en un proceso productivo. Toma de decisiones sobre costos en la pesca del atún. Revista de Ciencias Sociales (Ve), 6(3), 389-398. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=28060304
Gabler,M., Tozer, P. y Heinrichs, A. (2000). Development of a Cost Analysis Spreadsheet for Calculating the Costs to Raise a Replacement Dairy Heifer. Journal of Dairy Science, 83 (5), 1104-1109. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(00)74975-7
Gadberry S. (2010) “Part 3: Nutrient requirement tables”. Beef cattle nutrition series. University of Arkansas, USA. [Archivo PDF]. https://www.uaex.uada.edu/publications/pdf/MP391.pdf
Giraldo, A. (2019). Industria láctea hacia el 2050. [Archivo PDF]. http://proleche.com/wp-content/uploads/2019/11/3.-Andr%C3%A9s-Giraldo-Prospecci%C3%B3n-de-la-industria-l%C3%A1ctea-hacia-2050.pdf
González, L. (2018). Levante de terneras para reemplazo y terneros para ceba semiestabuladas. Práctica profesional como opción de trabajo de grado sometida para optar por el título de Ingeniero Agrónomo Zootecnista, Universidad de Panamá. http://201.226.239.111/877/1/PP%20CD%20636.21%20G59%20-%20Gonz%C3%A1lez%2C%20Leonel%20-%202018.pdf
González, R., González, J., Peña, B., Moreno, A. y Reye, J. (2017). Análisis del costo de alimentación y desarrollo de becerras de reemplazo lactantes. Revista Mexicana de Agronegocios. 40, 561-569. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=14152127005
Gularte, R. (2003). Efecto de 15 y 20% de grasa en el lactorremplazador sobre el desarrollo corporal en terneros y análisis del desempeño en animales de reemplazo de diferentes grupos raciales. Proyecto especial presentado como requisito parcial para optar al título de Ingeniero Agrónomo en el Grado Académico de Licenciatura, Universidad Zamorano. https://bdigital.zamorano.edu/bitstream/11036/2050/1/CPA-2003-T033.pdf
Heinrichs, A. (1993). Raising Dairy Replacements to Meet the Needs of the 21st Century. Journal of Dairy Science, 76 (10), 3179-3187. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(93)77656-0
Heinrichs, A., Jones, C., Gray, S., Heinrichs, P., Cornelisse, S. y Goodling, R. (2013). Identifying efficient dairy heifer producers using production costs and data envelopment analysis. Journal of Dairy Science, 96(11), 7355–7362. https://doi.org/10.3168/jds.2012-6488
Horngren, C., Datar, S. y Rajan, M. (2012). Contabilidad de costos. Un enfoque gerencial. Pearson Educación.
Instituto Nacional de Estadística y Censos (21 de agosto, 2020). Encuesta Nacional Agropecuaria. https://www.inec.cr/encuesta-nacional-agropecuaria
Molina, O. (2003). Nuevas Técnicas de Control y Gestión de Costos en Búsqueda de la Competitividad. Actualidad Contable Faces, 6 (6), 25-32. https://www.redalyc.org/pdf/257/25700604.pdf
Oficina de Recursos Humanos. (30 de noviembre 2020). Escala salarial para el sector administrativo, julio 2019. https://orh.ucr.ac.cr/wp-content/uploads/2020/05/escala_administrativa_julio_2019_0.pdf
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (2016). Manual de Estadísticas sobre Costos de Producción Agrícola Lineamientos para la Recolección, Compilación y Difusión de Datos. [Archivo PDF]. https://www.fao.org/3/ca6411es/ca6411es.pdf
Polimeni, R., Fabozzi, F., Adelberg, A. y Kole, M. (1994). Contabilidad de costos. McGraw-Hill.
Rivera, A. 2000. Determinación del retorno de la inversión en la crianza y desarrollo de novillas Jersey a primer parto en la zona de altura de la Meseta Central de Costa Rica. Tesis para optar por el grado de Licenciatura en Ingeniería Agronómica con énfasis en Zootecnia, Universidad de Costa Rica, San Pedro de Montes de Oca, Costa Rica.
Ruiz, C. (2009). Gestión del riesgo agropecuario [Archivo PDF]. https://biblioteca.inia.cl/bitstream/handle/20.500.14001/7267/Bolet%c3%adn%20INIA%20N%c2%b0%20186?sequence=1&isAllowed=y
Sánchez, F. (18 de marzo de 2020). No habrá escasez de leche ni productos lácteos, aseguran productores. elmundo.cr. https://www.elmundo.cr/costa-rica/no-habra-escasez-de-leche-ni-productos-lacteos-aseguran-productores/
Tozer, P. y Heinrichs, A. (2001). What Affects the Costs of Raising Replacement Dairy Heifers: A Multiple-Component Analysis. Journal of Dairy Science, 84(8), 1836-1844. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(01)74623-1
Viguera, B., Watler, W. y Morales, M. (2018). Ficha técnica para sistemas productivos con ganado bovino. [Archivo PDF]. http://www.mag.go.cr/bibliotecavirtual/reduccion-impacto-por-eventos-climaticos/Informe-Bovino.pdf
Wattiaux, M. (1999). Guías Técnicas Lecheras Electrónicas. The Babcock Institute. University of Wisconsin, Madison. USA.
Zwald, A., Kohlman, T., Gunderson, S., Hoffman, P. y Kriegl, T. (2007). Economic Costs and Labor Efficiencies Associated with Raising Dairy Herd Replacements on Wisconsin Dairy Farms and Custom Heifer Raising Operations. [Archivo PDF]. https://eauclaire.extension.wisc.edu/files/2013/07/ICPA-Final-Report-2007.pdf