Estimation of the production cost of a kilogram of milk and its most influential variables
Main Article Content
Abstract
The objective of this study was to determine the production cost of one kilogram of milk and its most influential variables, at the Alfredo Volio Mata Experimental Station of the University of Costa Rica, for the period 2019-2020. The estimation of a production cost is a fundamental tool for decision-making within a production unit. Knowing its most influential components and variables allows each element to be evaluated individually, thus allowing a more focused analysis and approach to each of the parts that make it up and their influence on the total cost. For this, an ABC (Activity Based Costing) accumulation system was used, in which the main activities and sub-activities were defined and identified, as well as the needs for materials, supplies, labor, among others. From the above, a production cost of ₡ 713,04 ($ 1,16) per kilogram of milk was obtained. The cost is characterized by being highly influenced by food (46,52%), labor (23,38%) and dairy materials (8,97%); and to a lesser extent (less than 10%) due to variables such as pasture maintenance, eventual diseases, cleaning materials, water, electricity and reproductive management. The cost obtained at the Station is a reflection of its productive management and the investigative and non-profit purpose of this production unit.
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Las personas autoras conservan los derechos de autor/a y ceden a la revista el derecho de la primera publicación y que pueda editarlo, reproducirlo, distribuirlo, exhibirlo y comunicarlo en el país y en el extranjero mediante medios impresos y electrónicos. Asimismo, las personas autoras asumen el compromiso sobre cualquier litigio o reclamación relacionada con derechos de propiedad intelectual, exonerando de responsabilidad a la Editorial Tecnológica de Costa Rica. Además, se establece que los autores pueden realizar otros acuerdos contractuales independientes y adicionales para la distribución no exclusiva de la versión del artículo publicado en esta revista (p. ej., incluirlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro) siempre que indiquen claramente que el trabajo se publicó por primera vez en esta revista.
References
Aktürk, D., Bayramoǧlu, Z., Savran, F., & Füsun Tatlidil, F. (2010). The Factors Affecting Milk Production and Milk Production Cost: Çanakkale Case – Biga. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 16(2), 329–335. http://www.vetdergikafkas.org/uploads/pdf/pdf_KVFD_652.pdf
Banco Central de Costa Rica. (26 de enero 2021). Indicadores económicos. https://www.bccr.fi.cr/indicadores-economicos
Bartolomé, D., Posado, R., Bodas, R., Tabernero de Paz, M., García, J. y Olmedo, S. (2013). Caracterización del consumo eléctrico en las granjas de vacuno lechero de castilla y león. Archivos de Zootecnia, 62(239), 447–455. https://doi.org/10.4321/S0004-05922013000300013
Buitrago Núñez, D. A. (2020). Costos ABC para la produccion de leche y carne en el municipio de Capitanejo, Santander. Aglala, 11(2), 117-132. http://revistas.curnvirtual.edu.co/index.php/aglala/article/view/1701
Cámara Nacional del Productores de Leche. (2020). Precios de leche nacionales pagados al productor [Archivo PDF]. http://proleche.com/wp-content/uploads/2020/03/Precios-nacionales.-Leche-al-productor.pdf
Castignani, H., Terán, J., Engler, P,. Litwin, G., Mancuso, W., Rodríguez, M., Suero, M., Ghida, C y Juárez, M. (2007). Costo de Producción del Litro de Leche. [Archivo PDF]. http://helminto.inta.gob.ar/patobiologia/pdf%20fisiologia/IDIA%20LECHE.pdf
Chauvete, M., Espinoza Ortega, A., Alvarez Macías, A. y Valle, M. (2005). La economía de los sistemas campesinos de producción de leche en el Estado de México. Técnica Pecuaria En México, 43(1), 39–56. https://www.redalyc.org/pdf/613/61343104.pdf
Compañía Nacional de Fuerza y Luz. (17 de enero 2020). Consulta de recibos. https://www.cnfl.go.cr//consulta-de-recibos
Coto, A. (2019). Sector lácteo costarricense. Desafíos y oportunidades [Archivo PDF]. http://proleche.com/wp-content/uploads/2019/11/1.-Alvaro-Coto-Keith-Sector-L%C3%A1cteo-Costarricense.-Desaf%C3%ADos-y-oportunidades.pdf
Ghule, Avinash K., Verma, N. K., Cahuhan, A.K. y Sawale, P. (2012). An Economic Analysis of Investment P attern, Cost of Milk Production and Profitability of Commercial Dairy Farms in Maharashtra. Indian Journal Dairy Science, 65(4), 329–336. https://www.researchgate.net/publication/281453130_An_Economic_Analysis_of_Investment_Pattern_Cost_of_Milk_Production_and_Profitability_of_Commercial_Dairy_Farms_in_Maharashtra
González, J. (2010). Situación actual, desafíos y oportunidades de le Lechería en Costa Rica. [Archivo PDF]. http://proleche.com/recursos/documentos/congreso2010/6_Vision_de_la_Camara_Nacional_de_Productores_de_Leche_Lic_Jorge_Manuel_Gonzalez_E.pdf
Hernández Morales, P., Estrada-Flores, J., Avilés-Nova, F., Yong-Angel, G., López-González, F., Solís-Méndez, A. y Castelán Ortega, O. (2013). Tipificación de los sistemas campesinos de producción de leche del sur del estado de México. Universidad y Ciencia, 29(1), 19–31. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0186-29792013000100003&lng=es&tlng=es.
Horngren, C., Datar, S. y Rajan, M. (2012). Contabilidad de costos. Un enfoque gerencial. Pearson Educación.
Instituto Costarricense de Acueductos y Alcantarillados. (17 de enero 2020). Consulta de facturación. https://www.aya.go.cr/servicioCliente/SitePages/consultaFacturacion.aspx
Laporta, R. (2016). Costos y gestión empresarial. Ecoe Ediciones.
Ministerio de Agricultura y Ganadería. (2007). Agrocadena de la leche. [Archivo PDF]. http://www.mag.go.cr/bibliotecavirtual/E70-10453.pdf
Ndambi, O. A., Garcia, O., Balikowa, D., Kiconco, D., Hemme, T., & Latacz-Lohmann, U. (2008). Milk production systems in Central Uganda: a farm economic analysis. Tropical Animal Health and Production, 40(4), 269-279. https://doi.org/10.1007/s11250-007-9091-4
Oficina de Recursos Humanos. (3 de diciembre 2020). Escala salarial para el sector administrativo, julio 2019. https://orh.ucr.ac.cr/wp-content/uploads/2020/05/escala_administrativa_julio_2019_0.pdf
Polimeni, R., Fabozzi, F., Adelberg, A. y Kole, M. (1994). Contabilidad de costos. McGraw-Hill.
Posadas, R., Salinas, J., Callejas, N., Álvarez, G., Herrera, J., Arriaga, C., y Martínez, F. (2014). Análisis de costos y estrañtegias productivas en la lechería de pequeña escala en el periodo 2000-2012. Contaduria y Administracion, 59(2), 253–275. https://doi.org/10.1016/s0186-1042(14)71262-8
Shah, P. (2012). Exploring the Cost of Milk Production & Potential Economies of Scale in a Dairy Cooperative Exploring the cost of milk production & potential economies of scale in a dairy cooperative. Wharton Research Scholars [Archivo PDF]. https://repository.upenn.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1096&context=wharton_research_scholars
Secretaria Ejecutiva de Planificación Sectorial Agropecuaria. (26 de enero de 2021). Boletín Estadístico Agropecuario. Serie Cronológica 2016-2019. http://www.sepsa.go.cr/productos.html#boletines
Taverna, M., Ruata, R. y García, K. (2016). Alternativas para reducir el consumo de energía en Tambos. [Archivo PDF]. https://inta.gob.ar/sites/default/files/inta_libro_alternativas_para_reducir_consumo_electrico_en_tambos.pdf
Umamageswari, M., Dixit, P. K. y Sivaram, M. (2017). Economics of milk production in Tamil Nadu - a comparative study. Indian Journal of Dairy Science, 70(2), 221–227. https://www.researchgate.net/publication/316403877_Economics_of_milk_production_in_Tamil_Nadu_-_A_comparative_study
Valerio, M. (2 de junio de 2020). Consumo de leche se ha mantenido constante en los ticos durante tiempos de Covid-19. SINART Costa Rica Medios. https://costaricamedios.cr/2020/06/02/consumo-de-leche-se-ha-mantenido-constante-en-los-ticos-durante-tiempos-de-covid-19/
Venkatesh, P y Sangeetha, V. (2011). Milk Production and Resource Use Efficiency in Madurai District of Tamil Nadu: An Economic Analysis. Journal of Community Mobilization and Sustainable Development, 6, 25-30. https://www.researchgate.net/publication/259457098_Milk_Production_and_Resource_Use_Efficiency_in_Madurai_District_of_Tamil_Nadu_An_Economic_Analysis
Viguera, B., Watler, W. y Morales, M. (2018). Ficha técnica para sistemas productivos con ganado bovino. [Archivo PDF]. http://www.mag.go.cr/bibliotecavirtual/reduccion-impacto-por-eventos-climaticos/Informe-Bovino.pdf