Short value horticulture chains in Lima- Perú

Main Article Content

Eric Rendón Schneir

Abstract

Lima is the capital and the largest city of Peru with 10 million inhabitants and the COVID-19 pandemic has exposed vulnerabilities related to food security. Although agricultural areas have decreased in the last 45 years, certain horticulture consumption proceeds still from parcels situated in the peripheric area of the city. It was used the Self-Sufficiency Ratio (SSR) for   horticulture crops in Lima city, in order to evaluate the performance of this index between 2012 and 2019; additionally it was used a correlation for evaluating the relationship between per-capita incomes and horticulture consumption per-capita. The objective of this research is to analyze horticulture production in Lima in order to generate information for providing to policy makers and researchers, criteria for the development of urban agriculture in Lima city and this research seeks to contribute for improving food security and nutrition in the Lima city, and also for generating environmental and social improvements.

Article Details

How to Cite
Rendón Schneir, E. (2021). Short value horticulture chains in Lima- Perú. E-Agronegocios, 7(2), 7–22. https://doi.org/10.18845/ea.v7i2.5697
Section
Artículos

References

AQUAFONDO (2016), Estudio de Riesgos Hídricos y Vulnerabilidad del Sector Privado en Lima Metropolitana y Callao en un Contexto de Cambio Climático, GIZ, Lima – Perú.

CEPAL (2014), Agricultura familiar y circuitos cortos: Nuevos esquemas de producción, comercialización y nutrición: Memoria del seminario sobre circuitos cortos realizado el 2 y 3 de septiembre de 2013, Santiago de Chile.

Diario Oficial El Peruano (2008) Ley Nº 29196, Ley de Promoción de la producción orgánica y ecológica, 28 de Enero de 2008, Diario Oficial El Peruano.

FAO (1999), La agricultura urbana y periurbana, capítulos III y IV: http://www.fao.org/unfao/bodies/COAG/COAG15/X0076S.htm Roma-Italia

FAO. (2010). Perspectivas Económicas y Sociales. 07-04-2017, de Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación Sitio web: http://www.fao.org/docrep/012/al377s/al377s00.pdf

Kneafsay M (2013), Short Food Supply chains and local food Systems in the European Union. JRS Scientific and Policy Reports. European Comission, Luxembourg. Joint Research Center. la Organización para la Cooperación y el Desarrollo Rural (OCDE).

Ngoga, T. H., & Delbridge, V. (2020). Urban agriculture: A viable safety net for the urban poor during times of crisis? - IGC Blog. m https://www.theigc.org/blog/urban-agriculture-a-viable-safety-net-for-the-urban-poor-during-times-of-crisis

Organización Mundial de la Salud- OMS (2015), consumo de frutas y hortalizas al día https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

Prain Gordon (2007) Impacts urban agricultura of Harvest Urban, CIP-Potato Center, Lima – Perú.

Siura Saray (2008) Panorama de Experiencias de Agricultura Urbana en Lima Metropolitana y Callao, IPES Promoción del Desarrollo Sostenible. Lima-Perú.

Soler y Renting (2013) Agricultura urbana: prácticas emergentes para un nuevo urbanismo, Hábitat y Sociedad (issn 2173-125X), n.º 6, noviembre de 2013, pp. 3-8.

Ugas Roberto (2009) El protagonismo invisible de la agricultura orgánica, en la Revista Agraria Año 10 No. 112 octubre 2009, Lima – Perú.