Technic evaluation of value-adding processes of onion (Allium cepa) materials grown in the north part of the Central-Oriental Region of Costa Rica

Main Article Content

Laura Patricia Brenes-Peralta
Marianella Gamboa-Murillo
Ana Cecilia Segreda-Rodríguez

Abstract

The Costa Rican onion sector is a dynamic one, supported by an institutional framework dedicated to research and extension, such as the National Onion Programme from the Agriculture and Livestock Ministry-MAG, the Local Extension Agencies and the Research and Technology Transference Programme (PITTA-cebolla). The fresh onion commercialization faces challenges; therefore, this project proposed to evaluate the value adding process for three onion (Allium cepa) materials, cultivated in the northern zone of the Central-Oriental Region of Costa Rica. E515, Predator y Alvara materials were assessed and compared under two main variables for value adding product development: processing yield and time. The Predator and E515 onions showed the higher yields and lesser processing times in comparison to the evaluated materials. Results were transferred to beneficiaries within the focus region through a workshop including a theory session and three practices at the Agro-Industry Pilot Plant at TEC. Further research is suggested to validate this first outcomes, and specific feasibility studies are encouraged for future entrepreneurship initiatives.

Article Details

How to Cite
Brenes-Peralta, L. P., Gamboa-Murillo, M., & Segreda-Rodríguez, A. C. (2019). Technic evaluation of value-adding processes of onion (Allium cepa) materials grown in the north part of the Central-Oriental Region of Costa Rica. Tecnología En Marcha Journal, 32(3), Pág. 126–134. https://doi.org/10.18845/tm.v32i3.4503
Section
Artículo científico

References

[1] J. F. Esquembre y J. Morales ​, “Como gestionar con éxito su proyecto de certificación profesional”, 2013.
[2] L. P. Brenes-Peralta, “Marco orientador para la agregación de tomate costarricense”, Cartago, Costa Rica : Tecnológico de Costa Rica, 2016.
[3] F. Ramírez Agüero, I. A. Gutiérrez-Montes, L. Hernández Hernández, A. Escobedo y D. Padilla, “El empoderamiento de las mujeres en las cadenas de valor: Un reto para las políticas de desarrollo rural”, 2012. [En línea]. Available: http://repositorio.bibliotecaorton.catie.ac.cr/bitstream/handle/11554/7979/El_empoderamiento_de_las_mujeres.pdf?sequence=9&isAllowed=y.
[4] L. Ramírez, A. McHugh y A. Alvarado, “Evolución histórica y caracterización socioeconóimca de la cuenta media edl Río Reventado, Cartago, Costa Rica. Agronomía Costarricense Vol.32, Núm 2, pp 53-72, / 2008
[5] M. I. Morales-Chacón y M. Flores-Fioravanti, “Ficha Técnica Cebolla (Allium cepa)”, SEPSA, San José, Costa Rica , 2015.
[6] A. V. Guillén-Watson, R. Chacón-Cerda y C. Zúñiga-Vega, “Detección del virus del enanismo amarillo de la cebolla (OYDV) y el virus latente común del ajo (GCLV) en ajo (Allium sativum L) costarricense”, Tecnología en Marcha Vol. 24, Núm. 4 , pp. 47-58, 2011
[7] W. Rivera Méndez y K. Meneses Montero, “Ensayan técnicas de combate sostenibles para controlar pudrición blanca de ajo y cebolla”, InvestigaTEC Núm. 23 , pp. 22-23, 2015..
[8] J. Brenes-Madríz y A. Guillén-Watson, “Establecimiento de un protocolo in vitro para el cultivo del ajo (Allium sativum) en Costa Rica” Tecnología en Marcha Vol. 27, N.° 4, pp. 40-57, 2014.
[9] A. C. Segreda-Rodríguez y S. Gómez, “Desarrollo de un producto de cebolla mínimamente procesado”, Convenio INTA-TEC, Cartago, Costa Rica, 2009.
[10] MEIC y MAG. Reglamento Técnico RTCR 69:2.000. Cebolla Seca. 2003 [En línea]. Available: http://www.mag.go.cr/legislacion/2003/de-31255.pdf

Most read articles by the same author(s)