Technic evaluation of value-adding processes of onion (Allium cepa) materials grown in the north part of the Central-Oriental Region of Costa Rica
Main Article Content
Abstract
The Costa Rican onion sector is a dynamic one, supported by an institutional framework dedicated to research and extension, such as the National Onion Programme from the Agriculture and Livestock Ministry-MAG, the Local Extension Agencies and the Research and Technology Transference Programme (PITTA-cebolla). The fresh onion commercialization faces challenges; therefore, this project proposed to evaluate the value adding process for three onion (Allium cepa) materials, cultivated in the northern zone of the Central-Oriental Region of Costa Rica. E515, Predator y Alvara materials were assessed and compared under two main variables for value adding product development: processing yield and time. The Predator and E515 onions showed the higher yields and lesser processing times in comparison to the evaluated materials. Results were transferred to beneficiaries within the focus region through a workshop including a theory session and three practices at the Agro-Industry Pilot Plant at TEC. Further research is suggested to validate this first outcomes, and specific feasibility studies are encouraged for future entrepreneurship initiatives.
Article Details
Los autores conservan los derechos de autor y ceden a la revista el derecho de la primera publicación y pueda editarlo, reproducirlo, distribuirlo, exhibirlo y comunicarlo en el país y en el extranjero mediante medios impresos y electrónicos. Asimismo, asumen el compromiso sobre cualquier litigio o reclamación relacionada con derechos de propiedad intelectual, exonerando de responsabilidad a la Editorial Tecnológica de Costa Rica. Además, se establece que los autores pueden realizar otros acuerdos contractuales independientes y adicionales para la distribución no exclusiva de la versión del artículo publicado en esta revista (p. ej., incluirlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro) siempre que indiquen claramente que el trabajo se publicó por primera vez en esta revista.
References
[2] L. P. Brenes-Peralta, “Marco orientador para la agregación de tomate costarricense”, Cartago, Costa Rica : Tecnológico de Costa Rica, 2016.
[3] F. Ramírez Agüero, I. A. Gutiérrez-Montes, L. Hernández Hernández, A. Escobedo y D. Padilla, “El empoderamiento de las mujeres en las cadenas de valor: Un reto para las políticas de desarrollo rural”, 2012. [En línea]. Available: http://repositorio.bibliotecaorton.catie.ac.cr/bitstream/handle/11554/7979/El_empoderamiento_de_las_mujeres.pdf?sequence=9&isAllowed=y.
[4] L. Ramírez, A. McHugh y A. Alvarado, “Evolución histórica y caracterización socioeconóimca de la cuenta media edl Río Reventado, Cartago, Costa Rica. Agronomía Costarricense Vol.32, Núm 2, pp 53-72, / 2008
[5] M. I. Morales-Chacón y M. Flores-Fioravanti, “Ficha Técnica Cebolla (Allium cepa)”, SEPSA, San José, Costa Rica , 2015.
[6] A. V. Guillén-Watson, R. Chacón-Cerda y C. Zúñiga-Vega, “Detección del virus del enanismo amarillo de la cebolla (OYDV) y el virus latente común del ajo (GCLV) en ajo (Allium sativum L) costarricense”, Tecnología en Marcha Vol. 24, Núm. 4 , pp. 47-58, 2011
[7] W. Rivera Méndez y K. Meneses Montero, “Ensayan técnicas de combate sostenibles para controlar pudrición blanca de ajo y cebolla”, InvestigaTEC Núm. 23 , pp. 22-23, 2015..
[8] J. Brenes-Madríz y A. Guillén-Watson, “Establecimiento de un protocolo in vitro para el cultivo del ajo (Allium sativum) en Costa Rica” Tecnología en Marcha Vol. 27, N.° 4, pp. 40-57, 2014.
[9] A. C. Segreda-Rodríguez y S. Gómez, “Desarrollo de un producto de cebolla mínimamente procesado”, Convenio INTA-TEC, Cartago, Costa Rica, 2009.
[10] MEIC y MAG. Reglamento Técnico RTCR 69:2.000. Cebolla Seca. 2003 [En línea]. Available: http://www.mag.go.cr/legislacion/2003/de-31255.pdf