Honey Dew melon (Cucumis melo L.) grown under greenhouse conditions: correlation among plant density and yield variables
Main Article Content
Abstract
For Honey Dew melon grown under greenhouse conditions and managed with three pruning systems (1-stem; 2-stem; no pruning), the researchers estimated Pearson correlations among plant density and the following variables: days to start of harvest, fruit weight, number of fruits per plant and per square meter, yield per plant and per area, fruit flesh firmness and percentage of total soluble solids. The crop was planted on coconut fiber as substrate, and managed with fertigation. For all three pruning systems, the Pearson correlations that were statistically significant (p ≤ 0,05), were obtained between plant density and: total number of fruits per plant (r = –0,65**); number of commercial fruits per plant (r = –0,65**); total yield per plant (r = –0,69**); and commercial yield per plant (r = –0,69**); in those cases the linear regression was calculated. For 2-stem pruning treatments, a significant correlation was obtained between plant density and percentage of total soluble solids (r = –0,64*). For no pruning treatment, a significant correlation was obtained between plant density and days to start of harvest (r = 0,98**). It is concluded that in Honey Dew melon managed with any of the evaluated pruning systems, the use of a higher plant density lead to a decrease in the number of fruits (total and commercial) per plant, and in the total and commercial yield per plant.
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Los autores conservan los derechos de autor y ceden a la revista el derecho de la primera publicación y pueda editarlo, reproducirlo, distribuirlo, exhibirlo y comunicarlo en el país y en el extranjero mediante medios impresos y electrónicos. Asimismo, asumen el compromiso sobre cualquier litigio o reclamación relacionada con derechos de propiedad intelectual, exonerando de responsabilidad a la Editorial Tecnológica de Costa Rica. Además, se establece que los autores pueden realizar otros acuerdos contractuales independientes y adicionales para la distribución no exclusiva de la versión del artículo publicado en esta revista (p. ej., incluirlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro) siempre que indiquen claramente que el trabajo se publicó por primera vez en esta revista.
References
J. M. Torres, «Los tipos de melón comerciales,» de Melones, España, Ediciones de Horticultura, 1997, pp. 13-20.
J. Reche, Cultivo intensivo del melón, Madrid, España: Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, 2007.
J. E. Monge-Pérez, «Producción y exportación de melón (Cucumis melo) en Costa Rica,» Tecnología en Marcha, vol. 27, nº 1, pp. 93-103, 2014.
P. F. Vargas, R. Castoldi, H. C. O. Charlo y L. T. Braz, «Qualidade de melão rendilhado (Cucumis melo L.) em função do sistema de cultivo,» Ciência e Agrotecnologia, vol. 32, nº 1, pp. 137-142, 2008.
S. R. Martins, R. M. Peil, J. E. Schwengber, F. N. Assis y M. E. G. Mendez, «Produção de melão em função de diferentes sistemas de condução de plantas em ambiente protegido,» Horticultura Brasileira, vol. 16, nº 1, pp. 24-30, 1998.
J. E. Monge-Pérez, «Evaluación preliminar de 201 genotipos de ocho diferentes hortalizas (berenjena, chile dulce, zucchini, ayote, sandía, pepino, tomate y melón) cultivados bajo invernadero en Costa Rica,» de La investigación en Guanacaste II, San José, Costa Rica, Editorial Nuevas Perspectivas, 2016, pp. 277-300.
B. Santos, H. Obregón-Olivas y T. Salamé-Donoso, «Producción de hortalizas en ambientes protegidos: estructuras para la agricultura protegida,» University of Florida, IFAS Extension, UF Department of Horticultural Sciences, Florida, Estados Unidos, 2010.
T. Alvarado-Sánchez y J. E. Monge-Pérez, «Efecto de la aplicación de bioactivadores y del raleo manual de frutos sobre el rendimiento y la calidad de melón (Cucumis melo L.) bajo cultivo protegido en Costa Rica,» Tecnología en Marcha, vol. 28, nº 4, pp. 15-25, 2015.
M. L. Gómez-Guillamón, R. Camero y J. Gonzáles-Fernández, «El melón en invernadero,» de Melones, Barcelona, España, Ediciones de Horticultura S. L., 1997, pp. 67-77.
H. Nerson, «Effects of population density on fruit and seed production in muskmelons,» Acta Horticulturae, vol. 492, pp. 65-70, 1999.
F. H. Pereira, I. Nogueira, J. Pedrosa, M. Negreiros y F. Bezerra-Neto, «Poda da haste principal e densidade de cultivo na produção e qualidade de frutos em híbridos de melão,» Horticultura Brasileira, vol. 21, nº 2, pp. 191-196, 2003.
D. Ban, S. Goreta y J. Borosic, «Plant spacing and cultivar affect melon growth and yield components,» Scientia Horticulturae, vol. 109, pp. 238-243, 2006.
J. C. Rodríguez, N. L. Shaw y D. J. Cantliffe, «Influence of plant density on yield and fruit quality of greenhouse-grown galia muskmelons,» Hort Technology, vol. 17, nº 4, pp. 580-585, 2007.
J. M. Díaz-Alvarado y J. E. Monge-Pérez, «Producción de melón (Cucumis melo L.) en invernadero: efecto de poda y densidad de siembra,» Revista Posgrado y Sociedad, vol. 15, nº 1, pp. 1-12, 2017.
FAO, El cultivo protegido en clima mediterráneo, Vols. %1 de %2Estudios FAO Producción y Protección Vegetal, No. 90, Roma, Italia: Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación, 2002.
J. E. Monge-Pérez y M. Loría-Coto, «Melón (Cucumis melo L.) cultivado bajo invernadero: correlaciones entre variables,» Tecnología en Marcha, vol. 32, nº 1, pp. 134-150, 2019.
F. Kultur, H. C. Harrison y J. E. Staub, «Spacing and genotype affect fruit sugar concentration, yield, and fruit size of muskmelon,» HortScience, vol. 36, nº 2, pp. 274-278, 2001.
J. C. García, Z. F. Rodríguez y J. G. Lugo, «Efecto del cultivar y la distancia entre plantas sobre el comportamiento agronómico y rendimiento del melón,» Revista de la Facultad de Agronomía (LUZ), vol. 23, pp. 443-452, 2006.
J. M. Díaz-Alvarado y J. E. Monge-Pérez, «Efecto de la poda y la densidad de siembra sobre el rendimiento y calidad de melón Cantaloupe (Cucumis melo L.) cultivado bajo invernadero,» Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, vol. 11, nº 1, pp. 21-29, 2017.
H. Nerson, «Relationship between plant density and fruit and seed production in muskmelon,» Journal of the American Society for Horticultural Science, vol. 127, nº 5, pp. 855-859, 2002.
J. C. García, Z. F. Rodríguez, J. G. Lugo y V. Rodríguez, «Efecto del cultivar y distancia entre plantas sobre características físico-químicas del fruto del melón (Cucumis melo L.),» Revista de la Facultad de Agronomía (LUZ), vol. 26, pp. 141-158, 2009.
D. Casaroli, E. B. Fagan, O. S. Santos, D. C. Garcia, S. Sinchak y C. Riffel, «Influência do espaçamento e densidade de frutos por planta em meloeiro hidropônico,» Horticultura Brasileira, vol. 22, nº 2, Suplemento 2, pp. 1-6, 2004.