Tomato (Solanum lycopersicum L.) grown under greenhouse conditions: correlations among variables
Main Article Content
Abstract
For 63 tomato genotypes grown under greenhouse conditions the researchers estimated Pearson correlations among seven quantitative variables: number of days to the start of harvest (days after transplant), fruit weight (g), number of fruits per cluster, yield (ton/ha), fruit firmness (N), percentage of total soluble solids (°Brix), and fruit juice pH. The only two Pearson correlations evaluated in the 63 genotypes that were high (r ≥ 0,69) and statistically significant (p ≤ 0,05), were obtained among percentage of total soluble solids and fruit weight (r = -0,72), showing a linear regression statistic (R2) of 0.52; and among percentage of total soluble solids and the number of days to the start of harvest (r = -0,71; R2 = 0,50);. Statistically significant correlations were observed in ten additional cases, not across all genotypes but estimated according the type of tomato or the planting date.
Article Details
Los autores conservan los derechos de autor y ceden a la revista el derecho de la primera publicación y pueda editarlo, reproducirlo, distribuirlo, exhibirlo y comunicarlo en el país y en el extranjero mediante medios impresos y electrónicos. Asimismo, asumen el compromiso sobre cualquier litigio o reclamación relacionada con derechos de propiedad intelectual, exonerando de responsabilidad a la Editorial Tecnológica de Costa Rica. Además, se establece que los autores pueden realizar otros acuerdos contractuales independientes y adicionales para la distribución no exclusiva de la versión del artículo publicado en esta revista (p. ej., incluirlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro) siempre que indiquen claramente que el trabajo se publicó por primera vez en esta revista.
References
[2] A. Alonso, R. García-Aliaga, S. García-Martínez, J. J. Ruiz y A. A. Carbonell-Barrachina, «Characterization of spanish tomatoes using aroma composition and discriminant analysis.,» Food Science and Technology International, vol. 15, nº 1, pp. 47-55, 2009.
[3] M. Causse, M. Buret, K. Robini y P. Verschave, «Inheritance of nutritional and sensory quality traits in fresh market tomato and relation to consumer preferences,» Journal of Food Science, vol. 68, nº 7, pp. 2342-2350, 2003.
[4] J. Cebolla-Cornejo, S. Roselló, M. Valcárcel, E. Serrano, J. Beltrán y F. Nuez, «Evaluation of genotype and environment effects on taste and aroma flavor components of spanish fresh tomato varieties,» Journal of Agricultural and Food Chemistry, vol. 59, pp. 2440-2450, 2011.
[5] V. Fernández-Ruiz, M. C. Sánchez-Mata, M. Cámara, M. E. Torija, C. Chaya, L. Galiana-Balaguer, S. Roselló y F. Nuez, «Internal quality characterization of fresh tomato fruits,» Hortscience, vol. 39, nº 2, pp. 339-345, 2004.
[6] F. H. Shirahige, P. C. T. Melo, A. P. Jacomino, A. M. T. Melo, L. F. V. Purquerio y M. S. Roquejani, «Yield and qualitative characterization of fresh market tomato hybrids of Italian and Santa Cruz types,» Acta Horticulturae, vol. 821, pp. 81-88, 2009.
[7] D. Klein, V. Gkisakis, A. Krumbein, I. Livieratos y U. Köpke, «Old and endangered tomato cultivars under organic greenhouse production: effect of harvest time on flavour profile and consumer acceptance,» International Journal of Food Science and Technology, vol. 45, pp. 2250-2257, 2010.
[8] L. Pillsbury, E. Maynard y K. Hayes, «Chemical, physical and sensory properties of four grape tomato varieties,» s.f.. [En línea]. Available: https://www2.ag.purdue.edu/hla/fruitveg/Documents/pdf/reports/grapetomato_in_04.pdf.
[9] G. Ardila, G. Fischer y H. E. Balaguera-López, «Caracterización del crecimiento del fruto y producción de tres híbridos de tomate (Solanum lycopersicum L.) en tiempo fisiológico bajo invernadero,» Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, vol. 5, nº 1, pp. 44-56, 2011.
[10] F. Borrego, A. López, J. M. Fernández, M. Murillo, S. A. Rodríguez, A. Reyes y J. M. Martínez, «Evaluación agronómica de tomate (Lycopersicon esculentum M.) en invernadero,» Agronomía Mesoamericana, vol. 12, nº 1, pp. 49-56, 2001.
[11] R. L. Grijalva-Contreras, R. Macías-Duarte y F. Robles-Contreras, «Comportamiento de híbridos de tomate bola en invernadero bajo condiciones desérticas del noroeste de Sonora,» Tropical and Subtropical Agroecosystems, vol. 14, pp. 675-682, 2011.
[12] J. E. Monge-Pérez, «Caracterización de 14 genotipos de tomate (Lycopersicon esculentum Mill.) cultivados bajo invernadero en Costa Rica,» Tecnología en Marcha, vol. 27, nº 4, pp. 58-68, 2014.
[13] J. E. Monge-Pérez, «Evaluación de 60 genotipos de tomate (Lycopersicon esculentum Mill.) cultivados bajo invernadero en Costa Rica,» Intersedes, vol. 16, nº 33, pp. 84-122, 2015.
[14] J. E. Monge-Pérez, «Evaluación preliminar de 201 genotipos de ocho diferentes hortalizas (berenjena, chile dulce, zucchini, ayote, sandía, pepino, tomate y melón) cultivados bajo invernadero en Costa Rica,» de La investigación en Guanacaste II, San José, Costa Rica, Nuevas Perspectivas, 2016, pp. 277-300.
[15] V. H. Montenegro, «Evaluación de la aclimatación de veinte y dos cultivares de tomate (Lycopersicon esculentum Mill), bajo invernadero, en Chugllin, cantón Chambo, Provincia Chimborazo,» Escuela de Ingeniería Agronómica, Facultad de Recursos Naturales, Escuela Superior Politécnica de Chimborazo, Riobamba, Ecuador, 2012.
[16] M. B. Pérez, M. Albarracín, H. Moratinos y F. Zapata, «Rendimiento y calidad de fruto en cuatro cultivares de tomate (Solanum lycopersicum L.) bajo condiciones protegidas,» Revista Facultad Agronomía (LUZ), vol. 29, pp. 395-412, 2012.
[17] D. J. Cantliffe, N. L. Shaw, S. A. Sargent, C. Simms, A. Berry, E. L. Kan, L. Puentes y J. W. Scott, «The determinate ‘Tasti-Lee’ tomato competes with indeterminate, greenhouse cultivars for yield, fruit quality, and sensory analysis when produced hydroponically,» Proceedings of the Florida State Horticultural Society, vol. 122, pp. 275-280, 2009.
[18] R. L. Grijalva-Contreras, R. Macías-Duarte, S. A. Grijalva-Durón, F. Núñez-Ramírez y F. Robles-Contreras, «Productividad de cultivares de tomate cherry bajo condiciones de invernadero en el noroeste de Sonora,» Biotecnia, vol. 16, nº 2, pp. 27-30, 2014.
[19] R. L. Grijalva-Contreras, F. Robles-Contreras y R. Macías-Duarte, Híbridos de tomate para la producción en invernadero en el noroeste de Sonora, Hermosillo, Sonora, México: Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias, 2009, p. 34.
[20] H. d. J. Herrera, A. Hurtado-Salazar y N. Ceballos-Aguirre, «Estudio técnico y económico del tomate tipo cereza élite (Solanum lycopersicum L. var. cerasiforme) bajo condiciones semicontroladas,» Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, vol. 9, nº 2, pp. 290-300, 2015.
[21] M. M. Maboko y C. P. Du Plooy, «Effect of pruning on yield and quality of hydroponically grown cherry tomato (Lycopersicon esculentum),» South African Journal of Plant and Soil, vol. 25, nº 3, pp. 178-181, 2008.
[22] M. M. Maboko, C. P. Du Plooy y S. Chiloane, «Yield of determinate tomato cultivars grown in a closed hydroponic system as affected by plant spacing,» Horticultura Brasileira, vol. 35, nº 2, pp. 258-264, 2017.
[23] P. Mazuela, L. Acuña, M. Álvarez y A. Fuentes, «Producción y calidad de un tomate cherry en dos tipos de invernadero en cultivo sin suelo,» Idesia, vol. 28, nº 2, pp. 97-100, 2010.
[24] M. d. Q. Rocha, R. M. N. Peil y C. M. Cogo, «Rendimento do tomate cereja em função do cacho floral e da concentração de nutrientes em hidroponia,» Horticultura Brasileira, vol. 28, nº 4, pp. 466-471, 2010.
[25] M. L. Sancho, «Características poscosecha de cinco genotipos de tomate (Lycopersicon esculentum Mill.), en una localidad de clima templado (Estados Unidos) comparado con una localidad de clima tropical,» Sede Regional de San Carlos, Instituto Tecnológico de Costa Rica, Santa Clara, San Carlos, Costa Rica, 2013.
[26] P. F. Vargas, L. S. Duarte, E. H. C. Silva, A. C. Zecchini, R. S. Soares y L. J. G. Godoy, «Performance of mini-tomato hybrids in different training systems with different number of stems,» Horticultura Brasileira, vol. 35, nº 3, pp. 428-433, 2017.
[27] S. M. Zahedi, N. A. Ansari y S. A. Eftekhari, «Investigation of yield and adaptation of ten selected genotypes of tomato under subtropical climate conditions (Ahvaz),» Journal of Food, Agriculture & Environment, vol. 10, nº 1, pp. 782-786, 2012.
[28] IPGRI, Descriptores para el tomate (Lycopersicon spp.), Roma, Italia: International Plant Genetic Resources Institute, 1996, p. 47.
[29] M. Moricz, «Investigations to the fruit quality and consumer acceptance of Heirloom tomato varieties,» s.f.. [En línea]. Available: http://labmath.eu.
[30] M. M. Peet, C. D. Harlow y E. S. Larrea, «Fruit quality and yield in five small-fruited greenhouse tomato cultivars under high fertilization regime,» Acta Horticulturae, vol. 659, pp. 811-818, 2004.
[31] R. Kumar, N. K. Mishra, J. Singh, G. K. Rai, A. Verma y M. Rai, «Studies on yield and quality traits in tomato (Solanum lycopersicon (Mill.) Wettsd.),» Vegetable Science, vol. 33, nº 2, pp. 126-132, 2006.