Agrobacterium tumefaciens-mediated genetic transformation of Chlorella sorokiniana

Main Article Content

Olman Gómez-Espinoza
Giovanni Garro-Monge
Johnny Peraza-Moraga
Kattia Núñez-Montero
Karla Meneses-Montero
Maritza Guerrero-Barrantes

Abstract

Microalgae have become a viable platform for several biotechnological applications such as the production of biofuel, vitamins, carotenoids, enzymes, pharmaceuticals and recombinant proteins. Within this group, Chlorella sorokiniana have the requirements to become an industrial microorganism due to its ability to supports considerable fluctuations in temperature, pH and salinity. In this work, C. sorokiniana was used to determine optimum transformation conditions using Agrobacterium tumefaciens. It has been determined that bacterial density of OD600 = 1.5, 3 days of co-cultivation at 24°C in pH 5.6, 150 mM acetosyringone and two days post co-cultivation recovery period are the optimum conditions for C. sorokiniana transformation.

Article Details

How to Cite
Gómez-Espinoza, O., Garro-Monge, G., Peraza-Moraga, J., Núñez-Montero, K., Meneses-Montero, K., & Guerrero-Barrantes, M. (2018). Agrobacterium tumefaciens-mediated genetic transformation of Chlorella sorokiniana. Tecnología En Marcha Journal, 31(1), 160–166. https://doi.org/10.18845/tm.v31i1.3505
Section
Artículo científico
Author Biographies

Olman Gómez-Espinoza

Escuela de Biología; Centro de Investigación en Biotecnología, Instituto Tecnológico de Costa Rica, Costa Rica. Ingeniero en Biotecnología.

Giovanni Garro-Monge

Escuela de Biología; Centro de Investigación en Biotecnología, Instituto Tecnológico de Costa Rica, Costa Rica. Biólogo, Máster en Genética.

Johnny Peraza-Moraga

Escuela de Biología; Centro de Investigación en Biotecnología, Instituto Tecnológico de Costa Rica, Costa Rica. Biólogo, Máster en Bioquímica.

Kattia Núñez-Montero

Escuela de Biología; Centro de Investigación en Biotecnología, Instituto Tecnológico de Costa Rica, Costa Rica. Ingeniera en Biotecnología.

Karla Meneses-Montero

Escuela de Biología; Centro de Investigación en Biotecnología, Instituto Tecnológico de Costa Rica, Costa Rica. Ingeniera en Biotecnología.

Maritza Guerrero-Barrantes

Escuela de Biología; Centro de Investigación en Biotecnología, Instituto Tecnológico de Costa Rica, Costa Rica. Bióloga, Máster en Ecología.

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 > >>