Natural Capitals and their Conservation in Rural Communities of Guatemala

Main Article Content

Carlos Vargas-Galvez
Michelle Bustamante-Castillo
Manuel Barrios-Izás

Abstract

The integral processes of conservation of the natural capitals used by rural communities require a balance between their exploitation and conservation, with effective strategies based on the knowledge and valuation of these resources. This study highlights the importance and level of appreciation given to natural assets in two groups of rural communities in eastern Guatemala, proposing conservation measures based on the conservation status of some of these assets and based on successful programs. of conservation of the country. The study highlights the recognition of certain natural capitals as the most important, such as water and solar energy. In addition, it discusses the conservation challenge for other capitals such as firewood and ocote due to their inefficient use. The study revealed that it is essential to promote greater awareness of the intrinsic connection and respect for nature in the rural communities under study. Fostering values ​​such as conservation, preservation, and harmony with the natural environment can strengthen the relationship between communities and natural resources, promoting more responsible and conscious management. By considering the needs and perspectives of local communities, more effective strategies can be designed that promote both human well-being and the conservation of biodiversity and ecosystem services.

Article Details

How to Cite
Vargas-Galvez, C., Bustamante-Castillo, M., & Barrios-Izás, M. (2024). Natural Capitals and their Conservation in Rural Communities of Guatemala. Tecnología En Marcha Journal, 37(4), Pág. 110–132. https://doi.org/10.18845/tm.v37i4.6830
Section
Artículo científico

References

J. Sánchez, R. Domínguez, M. León, J. Samaniego, and O. Sunkel, Recursos naturales , medio ambiente y sostenibilidad Gracias por su interés en esta publicación de la CEPAL. 2019.

D. Urte, “La valoración cultural, social y turística de los recursos culturales y naturales como instrumento para la planificación turística, la conservación del paisaje cultural cafetero y el desarrollo sostenible del territorio turístico,” Tur. y Soc., vol. 8, pp. 69–79, 2007, [Online]. Available: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=576261178004.

E. Pérez, A. Ramos-Rodriguez, and H. Vargas-Rodriguez, “La participación comunitaria en la conservación del medioambiente: clave para el desarrollo local sostenible,” La participación comunitaria en la conservación del medioambiente: clave para el desarrollo local sostenible, 2014. https://www.eumed.net/rev/delos/21/conservacion.html.

E. Pineda-Posadas, U. Bá-Velásquez, J. Morales-Álvarez, J. Pellecer-González, M. Ortiz-De León, and R. Tox-Cao, “Uso y conocimiento de la fauna silvestre de la comunidad q’eqchi’ de Santa Lucía Lachuá, Alta Verapaz, Guatemala: un abordaje etnozoológico,” Ciencias Soc. y Humanidades, vol. 8, no. 1, pp. 7–24, 2021, doi: 10.36829/63chs.v8i1.1106.

M. D. S. Lara López, “Alimentación De La Iguana Verde Iguana Iguana (Squamata: Iguanidae) En La Mancha, Veracruz, México,” Acta Zoológica Mex., vol. 152, no. 85, pp. 139–152, 2002, doi: 10.21829/azm.2002.85851818.

E. Secaira, P. Prado, and S. Pérez, “Plan de conservación de la región semiárida del Valle del Motagua,” 2003.

CONAP, “Elaboración de los calendarios cinegéticos regionales 2010. Informe Final,” 2010.

S. A. M. Khalifa et al., “Overview of Bee Pollination and Its Economic Value for Crop Production,” pp. 1–23, 2021.

K. Reddy and Kumar Veeresh, “Strategies for Conservation of Wild bees,” no. February, 2021, [Online]. Available: https://www.researchgate.net/publication/349027861_Strategies_for_Conservation_of_Wild_bees_General_Article.

S. Curtin, “Wildlife tourism: The intangible, psychological benefits of human-wildlife encounters,” Curr. Issues Tour., vol. 12, no. 5–6, pp. 451–474, 2009, doi: 10.1080/13683500903042857.

A. D. C. Cuéllar, J. L. C. Burguete, and L. Ruiz-Montoya, “Educar con ética y valores ambientales para conservar la naturaleza,” Convergencia, vol. 16, no. 50, pp. 353–382, 2009.

A. G. Chaves, P. C. Brunetti, Y. Massuh, S. F. Ocaño, L. E. Torres, and M. S. Ojeda, “Variability of Baccharis crispa Spreng. wild populations in the Province of Córdoba, Argentina,” Phyton-International J. Exp. Bot., vol. 83, pp. 145–153, 2014, doi: 10.32604/phyton.2014.83.145.

S. L. Chen, H. Yu, H. M. Luo, Q. Wu, C. F. Li, and A. Steinmetz, “Conservation and sustainable use of medicinal plants: Problems, progress, and prospects,” Chinese Med. (United Kingdom), vol. 11, no. 1, pp. 1–10, 2016, doi: 10.1186/s13020-016-0108-7.

A. Grijalva-Pineda, Flora útil. Etnobotánica de Nicaragua, 1ra ed. Managua: MARENA, 2016.

L. Meza and A. Rodríguez, “Soluciones basadas en la naturaleza para la sostenibilidad de la agricultura: ruta para la sinergia entre las convenciones de Río y la recuperación pos-COVID-19,” 2021. [Online]. Available: https://repositorio.cepal.org/bitstream/handle/11362/48052/1/S2200214_es.pdf.

J. Elbers, Las áreas protegidas de América Latina Situación actual y perspectivas para el futuro. Quito, Ecuador, 2011.

J. Srukhán et al., Síntesis Capital Natural de México. México, 2017.

Secretaría de Medio Ambiente y Recursos Naturales -SEMARNAT-, “La gestión ambiental en México,” México, 2006.

Consejo Nacional de Áreas Protegidas -CONAP-, “Guía para el registro de áreas protegidas municipales en el CONAP,” 2006.

L. García-Leyton, “Programa de Doctorado de Ingeniería Ambiental Tesis Doctoral Aplicación del Análisis Multicriterio en la Evaluación de Impactos Ambientales Luís Alberto García Leyton,” Universidad Politécnica de Cataluña, 2004.