Honey as an inducer of phenolic compounds, flavonoids and growth of mango fruit var. ataúlfo
Main Article Content
Abstract
The production of honey has ancestral vestiges, considering Apis as the most domesticated and commercialized. On the other hand, meliponine bees, which have pre-Columbian remains, have been little studied and have important physicochemical properties of great value for use in agriculture. Mango cultivation, on which a variety of families depend for being a socioeconomic support, in addition to the above, is invested enough to sustain it with good agronomic management, where there are insufficient biological tools that allow for less harmful production to the environment. The objective of this work was to evaluate the eliciting action of defense metabolites and the growth induction of mango fruits when applying honey. The study was carried out at the San Juan ranch, in the municipality of Tapachula, Chiapas. Four treatments were established in the field, considering the production stages of the mango fruit. Significant differences were found between the concentrations of total phenols analyzed in the leaves and between all the treatments, observing that it is better to apply honey after flowering and during the growth of the mango fruit. No matter the concentration of honey used, both stimulate the growth of the mango fruit. A significant relationship was found between the concentrations of phenols, application time and growth of the mango fruit, with M. beecheii honey.
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Los autores conservan los derechos de autor y ceden a la revista el derecho de la primera publicación y pueda editarlo, reproducirlo, distribuirlo, exhibirlo y comunicarlo en el país y en el extranjero mediante medios impresos y electrónicos. Asimismo, asumen el compromiso sobre cualquier litigio o reclamación relacionada con derechos de propiedad intelectual, exonerando de responsabilidad a la Editorial Tecnológica de Costa Rica. Además, se establece que los autores pueden realizar otros acuerdos contractuales independientes y adicionales para la distribución no exclusiva de la versión del artículo publicado en esta revista (p. ej., incluirlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro) siempre que indiquen claramente que el trabajo se publicó por primera vez en esta revista.
References
SIAP and Secretaria de agricultura y desarrollo rural, “Expectativas agroalimentarias”, editors SIAP y SADER, Ciudad de México, 2023, pp 64.
M. E. García Álvarez, “Plantación y tecnología del cultivo”, Editores: A. E. García Álvarez, “Instructivo técnico para el cultivo del mango”, Habana, Cuba, 2023, pp. 40.
P. Arús, “Agriculture of the future: Science and technology for sustainable agricultural development”. Métode science studies journal, 10:33-39, 2020, DOI: 10.7203/metode.10.12546
J. L. López-González, E. Salgado-Villavicencio, J. F. Aguirre-Cadena, J. A. Méndez-Espinosa, “Agricultura de temporal y seguridad alimentaria en familias campesinas, un estudio de caso en Puebla-México”, Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 20: 109-124, 2023, https://doi.org/10.22231/asyd.v20i1.1531
R. Sing & Deepankar, “Modeling for anthracnose development in mango in relation to weather parameters”, Australasian Plant Pathology, 49: 285-294, 2020.
T. Y. Duran, C. G. Otero, A. L. D. Ortega, P. V. J. Arriola, A. J. A. Mora, N. A. Damián, E. P. García, “Evaluación de insecticidas para control de trips y ácaros plaga del mango (Mangifera indica L.) en tierra caliente, Guerrero, México”. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 20(3), 2017, pp. 381-394.
J. Flores-García, M. Madrid González, S. A. Nodal, “Uso de Bacillus sp. Como inductor ade resistencia en nopal frente a la pudrición escamosa”, Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 14: 25-37, 2023. https://www.scielo.org.mx/pdf/remexca/v14n1/2007-0934-remexca-14-01-25.pdf
C. Tiyayon & R. E. Paull, “Mango Production”, In “Handbook of mango fruit: production, postharvest science, processing technology and nutrition”, editors M. Siddiq, J. Brecht y S. Sidhu, John Wiley & Sons. June, pp: 17-35, 2017.
L. L. H. Calcedo, A. A. L. Villagómez, O. D. Sáenz de la, G. C. E. Zavala, M. E. Espinoza, Z. H. Romero, “Elicitores: implicaciones bioéticas para la agricultura y la salud humana”, Revista Bioética, 29: 76- 86, 2021.
M. S. García y M. J. M. León, “Estrategia para mejorar la producción de metabolitos secundarios en plantas” Ciencia UANL, 24: 106, 2021.
Albores F. V., Marín S. I. J., López G. J.A., Sánchez G. A., y Grajales C. J. Antifungal property of honey on in vitro development of Colletotrichum gloeosporioides. Revista mexicana de fitopatología, vol. 36, no 3, pp. 423-431, 2018.
T. O. G. Villegas, Ma de las N. Rodríguez, L. I. Trejo, G. G. Alcántar, “Potencial de la miel de abeja en la nutrición de plántulas de tomate”, Terra Latinoamericana, 19: 97-102, 2001.
V. Albores-Flores, E. Saavedra-Camacho, J. A. López-García, J. Grajales-Conesa, L. C. Córdova-Albores, “Caracterización fisicoquímica, actividad antioxidante y antifúngica de agregado de polen de tres especies de abejas (Apidae: Meliponini) provenientes del Soconusco, Chiapas”, Revista Mexicana de Fitopatología, 39: 41-60, 2021, https://doi.org/10.18781/R.MEX.FIT.2009.4
L. del C. González García, A. Sánchez Estrada, J. N. Mercado Ruiz, R. Báez Sañudo & A. González León, “Inducción de cambios de tamaño, color y en cutícula en bayas de uva de mesa por medio de bioreguladores: Cambios en bayas de uvas de mesa”, Biotecnia, 25(2), 113–119, 2023, https://doi.org/10.18633/biotecnia.v25i2.1874
G. J. Góngora-Chi, J. Lizardi-Mendoza, Y. L. López-Franco, M. A. López-Mata, L. Quihui-Cota, “Métodos de extracción, funcionalidad y bioactividad de saponinas de Yucca: una revisión”, Biotecnia, 25: 147-155, 2023. https://doi.org/10.18633/biotecnia.v25i1.1800
Anjali, S. Kumar, T. Korra, R. Thakur, R. Arutselvan, A. Shankar, Y. Nehela, V. Chaplygin, C. Keswani, “Role of plant secondary metabolites in defence and transcriptional regulation in response to biotic stress”, Plant Stress, 8: 1-19, 2023, https://doi.org/10.1016/j.stress.2023.100154
A, Millán-Laleona, S. Núñez, F. Les, F. J. Bielsa, P. Errea, V. López, “Estudio comparativo de propiedades funcionales de variedades comerciales y autóctonas de manzana (Malus domestica Borkh)”, in Avances en maduración y poscosecha de frutas y hortalizas, 1ª edición, Zaragoza, España, E. Arias Álvarez, S. Remón Oliver, R. Oria Almudí. 2022. Capitulo 2, sección 1, pp 14 – 17.
M. A. Camacho-Escobar, D. A. Ramos-Ramos, N. Y. Ávila-Serrano, E. I. Sánchez-Bernal, S. J. López-Garrido, “Las defensas físico-químicas de las plantas y su efecto en la alimentación de los rumiantes”, Terra Latinoamericana, 38(2): 443-453, 2020
H. G. Martijn ten, P. Deberdt, M. Mbenoun, y C. Cilas, “Modelling cacao pod growth: Implications for disease control”, Annals of Applied Biology, 160: 260-272, 2012.
S. Kaur, M. K. Samota, M. Choudhary, A. K. Pandey, A. Sharma, J. Thakur, “How do plants defend themselves against pathogens-biochemical mechanisms and genetic interventions”, Physiology and molecular Biology and plants, 28(2): 485-504, 2022, doi: 100.1007/s12298-022-01146-y.
T. C. Espinoza, O. A. Vázquez, S. R. Torres de los, G. A. López, V. J. Albores and J. Grajales, “Mieles de abejas sin aguijón del Soconusco, Chiapas: enfoque complementario.” Revista de Biología Tropical, 66(4): 1536, 2018.
Viveros L. J. L., Sarma S. S. S., Guerero Z. L. A., Rodríguez D. A. (2018). Bioensayo del efecto de fenoles producidos por Myriophylum aquaticum en cultivo de Lactuca sativa. Hidrobiología. Vol. 28, pp. 109-119, 2018.
C. M. E. García, R. E. Armenteros, A.M. Escobar, C. J. A. García, M. J. Méndez & C. G. Ramos, “Composición química de la miel de abeja y su relación con los beneficios a la salud” Revista Médica Electrónica, 44: 155-167, 2022. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1684-18242022000100155&lng=es&tlng=es.
B. M. H. Pérez, B. A. Álvarez, G. E. Avitia, 24.- L. A. I. Pérez, C. M. V. Santos, “Temperatura y desarrollo floral en la formación de frutos partenocárpicos en mango “Ataúlfo””, Revista mexicana de ciencias agrícolas, 23: 199-210, 2019.
W. M. Elakbawy, S. M. M. Shanab, E. A. Shalaby, “Enhancement of plant growth regulators production from microalgae cultivated in treated sewage wastewater (TSW)”, BMC Plant Biology, 22: 377, 2022. DOI: 10.1186/ s12870-022-03764-