Evaluation of the ICA-NSF Water Quality Index in the micro-basins of the Río Dulce National Park as a tool in the comprehensive management of sustainable management, Livingston, Izabal, Guatemala, Central America

Main Article Content

José Adiel Robledo-Hernandez

Abstract

The protected area called Río Dulce National Park is located in the northeastern Caribbean region of Guatemala. It is administered by the National Council of Protected Areas (CONAP) and governed by a master plan. However, it faces challenges every day, such as a) the increase in real estate development due to its scenic beauty, b) the population increase of the recognized communities within the various areas of the park, c) non-regularized discharges of ordinary and special wastewater. Given this incipient situation, it is necessary to evaluate the quality of the water in Río Dulce through internationally recognized methods; such is the case of the ICA-NSF Water Quality Index, with the aim of interpreting the results in a holistic manner and being able to discuss them in academic settings, not only locally, but also internationally. For this, twelve sampling stations were georeferenced at the source of the main tributaries along the Río Dulce National Park. After the collection of water samples and laboratory analysis of the parameters: fecal coliforms, hydrogen potential, biochemical oxygen demand, nitrates, total phosphorus, temperature, turbidity, total dissolved solids and dissolved oxygen, the ICA-NSF was estimated using the online calculator from the Water Research Center of the United States of America. In general, considering the quality of the water of the tributaries, the ICA-NSF varied between 71 and 90, which qualifies as good quality. The critical parameters in the decrease of the ICA-NSF in the various stations evaluated were the presence of fecal coliforms and total dissolved solids, which allows the generation of guidelines for the sustainable management of the Río Dulce National Park. It is concluded that the water of the Río Dulce is not suitable for human consumption directly, requiring a purification process.

Article Details

How to Cite
Robledo-Hernandez, J. A. (2022). Evaluation of the ICA-NSF Water Quality Index in the micro-basins of the Río Dulce National Park as a tool in the comprehensive management of sustainable management, Livingston, Izabal, Guatemala, Central America. Tecnología En Marcha Journal, 36(1), Pág. 106–116. https://doi.org/10.18845/tm.v36i1.6241
Section
Artículo científico

References

Organización Mundial de la Saludos-OMS. “Ecosistemas y bienestar humano: síntesis de salud.” Un informe de la Evaluación de los Ecosistemas del Milenio. 2005.

International Lake Environment Committee Foundation-ILEC. Implementing the world lake vision for the sustainable use of lake and reservoirs. World lake vision action report. 2007.

P. Torres, et al. “Índices de calidad de agua en fuentes superficiales utilizadas en la producción de agua para consumo humano. Una Revisión Crítica.”., Revista Ingenierías Universidad de Medellin, vol. 8, no. 15, pp. 79–94. 2009.

M. Basterrechea, & A. Guerra. “Recursos hídricos”. En Primer reporte de evaluación del conocimiento sobre cambio climático en Guatemala. Editorial Universitaria UVG, 2019, pp. 86–107.

M. R. Aguirre Cordón, et al., “Evaluación Del Estado Trófico Del Lago de Izabal, Guatemala.” Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias., vol. 25, no. 1, pp. 28–31, 2016.

M. R. Aguirre Cordón, et al., “Aplicación del Índice de Calidad del Agua (ICA).” Caso de estudio: Lago de Izabal, Guatemala. Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias., vol. 25, no. 2, pp. 39-43, 2016.

Consejo Nacional de áreas protegidas- CONAP. “Plan Maestro Parque Nacional Río Dulce, Segunda Actualización.” Consejo Nacional de Areas Protegidas -CONAP-, 2019. Izabal, Guatemala. GT.

Laboratorio de Análisis de Suelos, Plantas y Aguas de ANACAFE -ANALAB. Informe de análisis de agua. Asociación Nacional del Café. ANACAFE, Guatemala. 2022.

B. Oram. (2022, mayo 22). Water Quality Index Calculator for Surface Water. Water Research Center: Monitoring the Quality of Surfacewaters, [en línea]. Disponible en: https://www.knowyourh2o.com/outdoor-3/water-quality-index-calculator-for-surface-water.

L. S. Quiroz Fernández, et al. “Aplicación del índice de Calidad de Agua en el río Portoviejo, Ecuador.” Ingeniería Hidráulica y Ambiental., vol. 38, no. 3, pp. 41–51. 2017.

Instituto Nacional de Sismología, Vulcanología, Meteorología e Hidrología -INSIVUHME. “Precipitación promedio mensual de la estación las Vegas, Livingston, Izabal”: Serie histórica años 2010 a 2020. 2022. Guatemala, GT.

F. G. Nordlie, “Final report to the Organization for Tropical Studies,” Inc., University of Florida. 1970.

Presidencia de la República. “Reglamento de las Descargas y Reúso de Aguas Residuales y Disposición de lodos.” Acuerdo Gubernativo Número 236-2006. Guatemala.

M. Castro, et al. “Indicadores De La Calidad Del Agua: Evolución y Tendencias a Nivel Global.” Ingeniería Solidaria.,vol 10, no. 17, pp. 111–24. 2014. doi:10.16925/in.v9i17.811.

J. García-González, et al. “Determinación del índice de calidad del agua en ríos de Santo Domingo de Los Tsáchilas, Ecuador.” Ingeniería del agua., vol. 26, no. 1, pp. 115–26. 2022. doi:10.4995/Ia.2021.13921.

M.M. Brinson, & G. Nordlie, “Lake Izabal, Guatemala. Verhandlungen Internationale Vereingigung fur Theoretische Undhangewandre.” Limnology., vol. 19, pp. 1468 -1479. 1975.

H. K. Brooks, “A preliminary report on Lake Izabal Geology-Hydrology”. A report to the Organization for Tropical Studies, Inc., University of Florida. 1970.

Presidencia de la República. “Reglamento de zonificación, uso y manejo del área protegida Río Dulce.” Acuerdo Gubernativo Número 182-1993. Guatemala.

Autoridad para el Manejo Sustentable de la Cuenca del Lago de Izabal y Río Dulce, Fundación Defensores de la Naturaleza & The Natural Conservancy. “Agenda de Conservación de la Cuenca del Lago de Izabal y Río Dulce”. Guatemala: MARN. 2006.

J. Robledo, et al. “La calidad del agua del Lago de Izabal, Guatemala. Relaciones temporales y espaciales de variables físico-químicas y biológicas.” Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias., vol. 23, no. 4, pp. 28–32. 2014.